zondag 23 november 2014


Vladimir Iljoesjin (1927-2010): De eerste mens in de ruimte?
Op 12 april 1961 verbaasde de Sovjet-Unie het Westen opnieuw. De kosmonaut Joeri Gagarin volbracht als eerste mens een reis door de ruimte en omcirkelde de aarde. Dit resultaat werd door de Sovjet-propagandamachine benut. Gagarin maakte propagandatournee's door binnen- en buitenland. In de race om de superioriteit op het terrein van ruimtetechnologie, was eens te meer bewezen, dat de Sovjet-Unie verder was dan de Amerikanen. Het dreef hen tot versnelde pogingen om een mens in de ruimte te brengen.
Na de val van de Muur en het openstellen van KGB-archieven, kwam er een geheel ander verhaal naar buiten. Alles wat het kosmonautenprogramma was strikt geheim en de politiek besliste over de publiciteit. Het was daarom al die jaren verborgen gebleven dat niet Joeri Gagarin, maar Vladimir Iljoesjin de eer toekomt, om de geschiedenis in te gaan als de eerste mens in de ruimte.
Vladimir Iljoesjin was de zoon van de beroemde uitvinder en vliegtuigarchitect Sergej Iljoesjin, een Held van de Sovjet-Unie en mede-architect van de Russische overwinning op Nazi-Duitsland. Vladimir was een ervaren testpiloot, hield meerdere snelheidsrecords en had de record-hoogte van 29 kilometer met een straalvliegtuig gehaald. Hij lijkt dan ook te voldoen aan de propagandadoelen, die de Sovjet's voor ogen stonden. Uit huidige documenten en gesprekken met getuigen, is duidelijk geworden, dat Iljoesjin op 7 april 1961 als eerste ruimtemens werd gelanceerd. De capsule zou drie rondjes om de aarde hebben gedraaid, om daarna in de dampkring terug te keren. De capsule werd volledig vanaf de grond bestuurd. De kosmonaut had geen enkele invloed op de vlucht. Zijn enige zorg was om op tijd met een schietstoel de capsule te verlaten. Tijdens de vlucht is Vladimir Iljoesjin buiten bewustzijn geraakt. Hierdoor kon hij de capsule niet meer verlaten. Het ruimtevaartuig sloeg op de steppen te pletter. Wonder boven wonder, overleefde Iljoesjin de ramp. In een officiële versie werd zijn ziekenhuisopname aan een auto-ongeval geweten. De patent is later naar een ziekenhuis in China gebracht, waar hij een jaar werd verpleegd. De Sovjet-propaganda kon een mislukking niet gebruiken en de poging werd verdoezeld. 5 dagen later maakt Joeri Gagarin, onbekend, maar een fanatiek partijlid, de eerste ruimtereis. Maar critici stellen zelfs dit ter discussie. De Sovjet-Unie was, tegen elke gewoonte in, zeer openhartig over de lancering. Voor de ogen van de camera's kroop Gagarin in de kabinet. Maar heeft hij de vlucht zelf gemaakt en werd een andere kosmonaut gelanceerd. Er zijn geen opnames van de landing van Joeri Gagarin en zijn terugkeer op aarde. Het was overigens niet ongebruikelijk dat er slachtoffers vielen. Uit onderzoek blijkt, dat zeker 7 kosmonauten het programma niet hebben overleefd.
Is het leven in deze leugen Joeri Gagarin teveel geworden. Hij raakte aan de drank, misdroeg zich op bijeenkomsten en schijnt zelfs Leonid Breznjev een glas champagne in het gezicht te hebben gegooid. In 1968 komt Gagarin, bij een vliegtuigongeluk om het leven. Het onderzoek wordt geleid door Sergej Iljoesjin. Van de beroemde kosmonaut Joeri Gagarin, werd slechts een vinger teruggevonden. Vladimir Iljoesjin, generaal in het Rode Leger, heeft altijd gezwegen en naar nu blijkt, de waarheid mee in het graf genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten