maandag 24 november 2014


SiTU HARNS: OVER DE TOEKOMST VAN ONZE STAD (EN DE DORPEN)
BINNENSTAD AUTOVRIJ ?

KUNNEN WIJ DOOR EEN WATERKRAAN?

Aan het Smurfenlied wordt elke fietser herinnerd, als zij/hij in de binnenstad van Harlingen, zijn weg probeert te vinden. Niet alleen staan overal auto's (slordig) geparkeerd, de rest van de weg wordt ingenomen door vrachtwagen, bestelbusjes en terreinwagens. Als fietser kun je dan maar beter het hazenpad kiezen. Maar met een scootmobiel of rollator kun je geen kant op. Automobielen nemen veel te veel plaats in en bezorgen het overige verkeer in toenemende mate overlast.
Dit zijn al twee redenen om de verkeersstromen in de Harlinger binnenstad kritisch onder de loep te nemen. Daar komt bij dat auto's e.d. geen (zichtbare) parkeerplaats in een historische binnenstad verdienen.
Ik wel echter nog een stap verder gaan. In Deventer, Groningen en Utrecht, zijn net als in Harlingen de oude grachten gedempt om de auto zo dicht mogelijk bij de binnenstad te brengen. Daar komt men in Groningen en Utrecht op terug en worden oude grachten in ere hersteld. Dit zou m.i. in Harlingen ook moeten gebeuren.
Ooit was Harlingen een industrieel Venetië en dit beeld zou voldoende inspiratie moeten oproepen. De rust in de binnenstad zou op deze manier wederkeren en er ontstaat een prachtige woon/relax/winkelomgeving voor de inwoners van onze gemeente en voor de bezoekers.
Tenslotte de klimaatverandering en het broeikaseffect. Door het herstellen van de oude grachten en waterlopen kan, bij weersextremen, heel veel hemelwater worden opgevangen en afgevoerd. Harlingen zou er dus ook veel veiliger door worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten