vrijdag 28 november 2014

NIKOLA TESLA
EEN VERGETEN GENIE

Wanneer U een stekker in een stopcontact duwt, wanneer U naar de radio luistert, röntgenfoto's moet laten maken of de afstandsbediening voor de televisie gebruikt; al die momenten heeft U te maken met uitvindingen van Nikola Tesla, een Serviër, die in Kroatië opgroeide en aan het einde van de 19e eeuw naar de Verenigde Staten vertrok, de plek “where it was all happening”. Nikola Tesla is een genie, vergelijkbaar met Isaac Newton en Albert Einstein. Zijn ontdekkingen hebben de wereld revolutionair veranderd. Tesla's genie bestond onder andere daarin, dat de kracht van zijn visualisatie zo sterk was, dat hij zijn uitvindingen duidelijk voor zich zag. Dit gebeurde ook in zijn dromen. Tesla was geen uitvinder, en zeker geen commerciëel denkende ingenieur. Hij verkocht patenten, die anderen miljonair maakten, om zijn zoektocht te financieren. Zijn doelen waren niet alleen technisch, maar vooral humanitair. Zijn technisch vernuft zou een einde maken aan elke oorlog en de wereld van kosteloze energie voorzien. Hij meende radiocontact te hebben met buitenaardse intelligenties, maar deed tegelijkertijd baanbrekend werk op het terrein van de robotica en draadloze transmissie. Tesla beweerde energie uit de ionosfeer op te kunnen vangen en voor de elektriciteitsvoorziening van steden en fabrieken te gebruiken. Tesla, die dol was op media-aandacht en persconferenties, beweerde een stralingskanon te hebben ontworpen, dat elke aanval zou kunnen pareren . Tesla was zo bang, dat dit type wapens in verkeerde handen zou vallen, dat hij het ontwerp als een soort puzzel aan de regeringen van de Gealliëerden, waaronder de Sovjet-Unie, aanbood. Op die manier wilde Nikola Tesla de Gealliëerden tot samenwerking te dwingen. Toen Nikola Tesla in de Verenigde Staten aankwam, zocht hij direct contact met Thomas Alva Edison, die op dat moment baanbrekend werk deed op het, volstrekt nieuwe gebied van de elektriciteit.

Edison zag direct de potentie van deze jonge emigrant en nam hem in dienst. Al snel ontstonden er conflicten. Edison's ontdekkingen waren gebaseerd op gelijkstroom. Tesla experimenteerde met wisselstroom. Het kwam tot meerdere confrontaties, waarop Tesla ontslag nam. De industrieel Westinghouse zag wel wat in Tesla's ideeën. Met zijn geld en Tesla's vernuft, lukte het hen de Niagara watervallen te gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. Edison deed alles om Tesla's uitvinding in diskrediet te brengen. Hij liet zelfs een circusolifant elektrocuteren om het Amerikaanse publiek op de gevaren van wisselstroom te wijzen. Tesla's techniek was echter superieur en Westinghouse, die de patenten had gekocht werd multi-miljonair. Tesla's zoektocht ging door. In Colarado Springs bouwde hij een installatie, waarmee hij de bliksem wilde beheersen om de energie, hieruit benutten. De ionosfeer zou een onuitputtelijke bron van energie kunnen worden. De eerste experimenten zijn hoopvol, maar dan brandt het complex, onder mysterieuze omstandigheden, tot de grond toe af. Alles, ook Tesla's aantekeningen zijn verloren. Hij moet een miljoenenverlies incasseren en opnieuw beginnen. J.P. Morgan, de beroemde Amerikaanse bankier, is bereid om Tesla financieel te steunen. Als echter blijkt, dat zijn ideeën economisch gewin onmogelijk maken, wordt de stekker eruit getrokken.


In New York ontmoet Nikola Tesla swami Vivegananda. Hij raakte in de ban van het Hindoeïsme en bestudeert de Veda's, de heilige geschriften. Hierin vindt hij de begrippen en de filosofie, die zijn praktisch onderzoek, een metafysische basis geven. Tessa begrijpt de onlosmakelijke verbintenis van alles met alles binnen het Al. Maar Tesla wordt ingehaald door de geschiedenis. In de Amerikaanse publieke opinie wordt hij neergezet als de waanzinnige geleerde. Hij slijt zijn laatste jaren in een hotelkamer. Hij mijdt mensen en ontwikkelt een ernstige vorm van smetvrees. Toch blijft hij volhouden, dat zijn visie de toekomst vertegenwoordigde. Hij sterft alleen. Zijn begrafenis, die druk bezocht werd, werd betaald door de regering van Montenegro. Waarop Nikola Tesla, het grootste genie aller tijden, in de obscuriteit van de geschiedenis verdwijnt.
In totaal verwierf Tesla ruim zevenhonderd patenten voor tal van uitvindingen. Zijn wens dat ze niet in militaire handen zouden vallen, is niet uitgekomen. De Russen en Amerikanen hebben het militaire nut van Tesla's gedachten ingezien. Rusland zou over laserkanonnen beschikken, terwijl de Verenigde Staten enorme energiebundels gebruiken, die de stratosfeer destabiliseren en klimaateffecten veroorzaken (HAARP). Tesla's experimenten met extreem lage frequenties liggen aan de basis van de communicatie met onderzeeboten, maar ook aan het beïnvloeden van menselijk gedrag en gedachten. Tesla's uitvindingen hebben de wereld totaal veranderd. De verdere uitwerking zou, in handen van militairen en de defensie-industrie, een catastrofale uitwerking kunnen hebben. Het volstrekt tegenovergestelde van wat deze Servische immigrant wilde bereiken.

Biografie
geboren: 10 juli 1856 in Smiljan (Oostenrijk-Hongarije), het tegenwoordige Kroatië.
1884 – emigratie naar Amerika. Baan bij Edison
1891 – naturalisatie tot Amerikaans staatsburger
7 januari 1943 – overleden in hotel New York


Tesla ontdekte allerlei elektrische systemen: de transformator, de tl-buis, de inductiemotor, het elektriciteitsnet, de bobine, de afstandbediening en de robotica. Hij werkte eerder dan Röntgen met aldoordringende straling en was de oorspronkelijke uitvinder van de radio, wat na een lange rechtszaak met Marconi ook werd erkend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten