zondag 30 november 2014


DE NOORMANNEN

De Vikingen hadden geen probleem met het uitmoordden van hun tegenstanders. Maar omgekeerd gold dat ook. Bij de aanleg van een weg, nodig voor de Olympische Spelen van 2012, werd in de buurt van Londen een massagraf gevonden. Inhoud 51 volwassen mannen, die, tijdens een massa-executie, waren onthoofd. Tijd: ongeveer 300; slachtoffers: Noormannen. Uit studie van het glazuur op de tanden bleek, dat ze uit Noorwegen kwamen, op 1 na; die waarschijnlijk uit IJsland stamde.

Over de wapenuitrustingen van de Vikingen is bekend, dat ze Frankische zwaarden verkozen boven de plaatselijke wapens. Wel zetten ze er een zelfgemaakt handvat op. De Frankenvorst Karel de Kale pleitte in 870 voor een embargo op de verkoop van zwaarden aan de Noormannen. Het werd een mislukking, omdat, toen ook al, in de wapenhandel, kapitalen werden verdiend. De kostuumafdeling van de Bayreuther Opera is verantwoordelijk voor een hardnekkige misvatting. De Noormannen droegen geen hoorns op hun helmen, dit is bedacht voor de opera's van Richard Wagner, waarin veel Noorse Goden en Viking-helden optraden.

De superieure schepen van de Vikingen (de zogenaamde “drakars”), werden ook in Engeland en Nederland (Friesland!) nagebouwd. Restanten zijn in Vlaardingen ontdekt. Hier bleek een grafkist gemaakt te zijn zijn van oude scheepsplanken. De Noorse God Freyr bezat ook zo'n schip, dat hem over alle zeeën vervoerde. Het was een magisch schip. Freyr kon hem na gebruik, opvouwen tot de grootte van een luciferdoosje. Vikingschepen werden ook gebruikt om belangrijke personen te begraven. Het “Oseberg- schip” werd in 1904 in de buurt van Oslo ontdekt. Het vormde het graf voor twee vrouwen en bevatte prachtig bewerkte gebruiksvoorwerpen. Deze indrukwekkende begrafenisplechtigheid heeft waarschijnlijk in 834 plaatsgevonden. Bekend is ook dat een drakar, met de dode(n) naar zee werden gevoerd en in brand gestoken.

De Vikingen schreven in runen. Dit zijn 16 letters, die uit rechte strepen en dwarsstreepjes bestaan. Dit heeft zijn oorsprong in het bewerken en versieren van hout en steen met deze tekens en ronde vormen zijn dan lastig te maken. Dit alfabet heet “FUTHARK”, na, net als bij ons ABC, de eerste 6 letters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten