vrijdag 14 november 2014

DRACULA WAS EEN VROUW!


Power corrupts. Absolute power corrupts absolutely.

In 1611 begon Gravin Elisabeth Bartoly aan haar doodstraf. Ze werd ingemetseld in een torenkamer, waar zij in in augustus 1614 dood werd aangetroffen. Tijdens het proces werden haar het martelen en doden van 650 dienstmeiden ten laste gelegd. Het proces werd niet alleen ingegeven door afschuw voor de massamoord, maar ook om haar bezittingen onderling te verdelen. Gravin Elisabeth was, zeker na haar huwelijk, één van de machtigste vrouwen in het koninkrijk Hongarije en zeer zeker de rijkste. 
Elisabeth werd, als een van vier kinderen, in 1560 geboren in het roemrijkste en aanzienlijkste geslacht van het koninkrijk. Een neef van haar werd koning van Polen en andere neef was de flamboyante hertog van Transsylvanië. Het Hongarije van deze tijd was voortdurend in oorlogen verwikkeld met Oostenrijk of met de Turken in het zuiden. Elisabeth werd zeer beschermd opgevoed in een standenmaatschappij, die ook nog eens door etnische tegenstellingen werd verzwakt. Hongaren keken neer op de Slowaken en behandelden hen als slaven. Het straffen van personeel was de gewoonste zaak van de wereld. Het personeel werd gerecruteerd uit de Slowaakse boerenbevolking. Op vijftienjarige leeftijd trouwt ze met Francis Nagashdi, een legeraanvoerder en voorstander van een strenge discipline onder het personeel. Lijfstraffen waren de gewoonste zaak van de wereld, maar Elisabeth ging, tijdens de maandenlange afwezigheid van haar man, hierin tot het uiterste. Dit gebeurde niet alleen op haar kastelen en landgoederen in Hongarije, maar ook tijdens bezoeken aan het Oostenrijkse hof. Augustijner monniken smeten pispotten tegen de ramen van haar verblijf, uit protest tegen het gekrijs en geschreeuw. Maar haar adellijke status beschermde haar, ook toen na de dood van haar man in 1604, disciplinering uitliep op mishandeling, verminking en de marteldood. Bij het selecteren van de slachtoffers werd ze geholpen door een viertal bedienden. Een jongeman, Fitzko en drie oudere vrouwen; Elena Jo, Carta en Dorothea. De excessen waaraan Elisabeth zich te buiten ging, werden steeds extremer. In de rechtbankverslagen wordt vermeld dat ze het vlees van haar slachtoffers at en het bloed dronk. Haar obsessieve betrokkenheid met het ouder worden, zou hiervan de oorzaak zijn. Later zijn hieruit de verhalen ontstaan dat “Countess Dracula” zich baadde in het bloed van haar jeugdige slachtoffers. In ieder geval staat gravin Elisabeth Bartoly aan de basis van alle vampierlegendes. 


Zolang Slowaakse boerendochters het slachtoffer werden van haar gruweldaden, kon ze ongestoord haar gang gaan. In 1610 kidnappen haar bedienden een dochter van een Hongaarse dominee. Deze weet te ontsnappen en vertelt wat er in slot Czecice gebeurt. De adel in Hongarije sluit de handen ineen en vlak na Kerstmis 1610 bezetten soldaten het kasteel. De gravin en haar bedienden worden gevangen genomen. Vier dagen later begint het proces. Allereerst staan de bedienden terecht. Carta wordt vrijgesproken, maar Elena Jo en Dorothea worden verbrand, niet nadat de vingers van hun handen zijn getrokken. Fitzko krijgt een iets mildere straf; hij wordt onthoofd. Gravin Bartoly wordt tot eenzame opsluiting veroordeeld en ingemetseld. Haar landgoederen, kastelen en fortuin worden verdeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten