donderdag 20 november 2014

SiTU Harns: Wist U dit?
door Master Klaas (SiTU)

Tijdens het televisiekijken worden er meer boodschappen op je afgevuurd, dan jij denkt. Sommige (reclame)boodschappen zijn zo kort, dat je hersenen ze niet, bewust, waarnemen. Onbewust gebeurt dat wel. Dit wordt “subliminale beïnvloeding” genoemd. Over de effecten zijn de meningen verdeeld, toch worden deze technieken door visuele media gebruikt. Ook in de zin van voorlichting (propaganda) worden bewust voorbeelden en kernbegrippen geactiveerd, die positief zijn voor de intentie van de zender. Het kortste reclamefilmpje staat op naam van Tharanga Ramanayake en duurt 1/60 van een seconde.

*

Op Antarctica zijn veel meteorieten gevonden. Die stenen zijn soms afkomstig van Mars!
In 1996 bewerden NASA-onderzoekers in een marsmeteoriet fossiele bacterien te hebben gevonden. Bewijs dat Mars leven had gekend? Nee. Uit later onderzoek bleken de “fossielen” gewone kristalkorrels te zijn.

*

De plaattektoniek van de “drijvende” continenten zorgt ervoor dat land en bergketens ontstaan. De aarde lijkt opgebouwd uit gebroken gedeelten van de aardkorst, die in beweging zijn. Zo wordt de Mount Everest jaar na jaar hoger. Traag, dat wel, het gaat om millimeters, maar het kan grote gevolgen hebben. Nog recentelijk, september 2011, werd dit gebied door een zware aardbeving getroffen.
Zou onze planeet een volmaakte bol zijn, dan was het totale oppervlakte van de aarde bedekt met water.

*

Elk najaar begint de grote trektocht van de monarchvlinder. Vanuit Canada trekken miljoenen vlinders naar Californie en de Gof van Mexico. Een tocht van 4000 kilometer. Monarchvlinders gebruiken hun gevoeligheid voor het ultraviolette licht van de zon als kompas.
Hoewel de vlinder vooral in Noord-Amerika voorkomt, komt de vlinder ook in Europa voor. Vanuit Spanje trekken ze in uitzonderlijke gevallen tot in Nederland.
*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten