zondag 30 november 2014


MESSAGE to 100 MONKEYS



ESCALIBUR
 
DE HERBOUW VAN DE TEMPEL VAN SALOMO
IN JERUZALEM.

 We moeten door de aandacht voor de oorlogs-situatie in o.m. Syrie, Iraq en Afghanistan niet vergeten dat Jeruzalem en de omliggende gebieden, de werkelijke brandhaard van de wereld zijn. Dit is al duizenden jaren zo. Het Oude Testament staat vol met verhalen over geweld, oorlog en zelfs genocide tegen de Kanaanieten. Mozes is zo teleurgesteld in zijn eigen volk, dat het Israëlieten zichzelf uit te roeien. Na een lange en bloedige strijd, o.a. tegen de Filistijnen. Uiteindelijk kregen 12 stammen in Palestina de overhand. Jeruzalem werd het bestuurlijke en religieuze centrum. Salomo bouwde de 1e Tempel. In het “Heilige der Heiligen”, dat slechts door de hoge-priester mocht worden betreden, stond de Ark des Verbonds, een mysterieus voorwerp, dat de Israëlieten in de strijd steunde.
Die steun bleek onvoldoende. De Assyriers en de Babyloniers veroverden de koninkrijken Israël en Judea. Jeruzalem werd vernietigd en de Tempel ging in vlammen op. De overgebleven stammen verblijven 70 jaar in Babylon als slaven. De Perzischee vorst Cyrus, die Babylon versloeg, liet hen terugkeren. Dit is uitvoerig in het Oude Testament gedocumenteerd.
Bij terugkeer begint men met de herbouw van de stad en de Tempel. Deze herbouw komt in een stroomversnelling na de verovering door de Romeinen. Herodes, een vazal-koning, nam de herbouw van de Tempel ter hand en maakte het tot en maakte het tot een architectonisch wonder en het centrum van de Joodse religie. Op religieuze feestdagen trokken de Joden uit de verre omtrek. Een van hen was Jezus.

De Joden komen in opstand tegen de Romeinen. Na wat successen breken de Romeinse legioenen de opstand. In het jaar 70 wordt de 2e Tempel door de Romeinen geplunderd en tot de grond toe afgebrand. De overlevende Joden verdwenen in de mêlee van volkeren in Midden-Oosten en trokken naar Europa.

In 1948 ontstond de staat Israël, maar over het gebied van de Tempelberg had men geen zeggenschap. Dat gebeurde pas in 1969, toen Israël in de 10-daagse oorlog, de Arabische cultuurstaten versloeg. Even wapperde de Davidsster op de Tempelberg. Maar na de val van het Romeinse Rijk en de opkomst van de Islam, was het gebied voortdurend (tot 1918) door mohammedaanse vorsten geregeerd. In deze periode waren er Islamitische heiligdommen op het Tempelterrein gebouwd. De “Dome of the Rock” en de Al-Aqsa moskee. In de Islam zijn dit na Mekka en Medina, de belangrijkste heiligdommen.

Voor de Joden de bouw van de 3e Tempel een dogma. Een nieuwe, ingewijde, Tempel is voorwaardelijk voor de komst van de Messias.Door de Levieten zijn de rituele voorwerpen al gemaakt, de kleding ligt klaar. Amerikaanse Joden laten vrachtwagens met stenen naar de Tempelberg rijden, in de hoop een begin te kunnen maken met de bouw. Tot nu toe zijn ze door de Israelische politie tegengehouden. De Palestijnen houden dit natuurlijk angstvallig in de gaten. Archeologisch onderzoek wordt gewantrouwd en regelmatig breken er vechtpartijen uit tussen Palestijnse jongeren en de veiligheidspolitie.
Mocht de strijd door een incident losbarsten, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Israël zou zich de woede van alle Islamitische landen op de hals halen, mocht ze herbouw toestaan. Tegelijkertijd is er grote druk van de orthodoxe Joden, die de afbraak van bijvoorbeeld de Dome of the Rock geen enkel probleem vinden. Opgesloten als ze zitten in hun eindtijdfilosofie en de vervulling van profetieën.


 Er is altijd twijfel geweest over de historische rol van David en Salomo. Onlangs is een inscriptie gevonden, waar de nederlaag van een vorst “uit het huis van David” wordt vermeld. Jeruzalem was echter geen stad, maar een dorp, van nog geen 3 hectare groot. Er was geen sprake van grote paleizen of tempels. Grotere bouwwerken, die aan Salomo werden toegeschreven, bleken van jongere datum. Israëlische archeologen geven toe. Het rijk van David heeft waarschijnlijk bestaan, maar in omvang en pracht was het zeer bescheiden. Van de grote eerste Tempel, die door Salomo is gebouwd en in het Oude Testament wordt beschreven, is waarschijnlijk nooit sprake geweest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten