vrijdag 28 november 2014


DE VERSCHILLEN TUSSEN MAN EN VROUW


De vorige eeuw is gebruikt om de verschillen tussen man en vrouw aan te scherpen en uit te bouwen. De Bijbel, één van de funderende documenten voor het West-Europese gedachtengoed. zet ons in de eerste hoofdstukken van Genesis, al op het verkeerde been. In dit eerste bijbelboek is sprake van twee en wellicht drie scheppingsverhalen, die leiden tot het verschijnen van de kroon op de schepping.

In Genesis 1:27 schept God "de mens: naar Gods beeld schiep hij hem; man en vrouw schiep hij hen." In Genesis 2:7 staat geschreven: "toen formeerde de Here God de mens van stof uit de aardbodem en blies de levensadem in zijn neus; alzo werd de mens tot een levend wezen".In dit gedeelte wordt geen onderscheid gemaakt tussen man en vrouw. Er is sprake van mensen, die de opdracht krijgen om vruchtbaar te zijn, de aarde te vervullen en te onderwerpen. In Genesis 2:18, als de mens in het Paradijs vertoeft, constateert God dat het niet goed is dat de mens alleen zij en besluit de mens een hulp te maken. Die bouwt hij uit een rib van de mens. Hier creeërt God de mannin, die uit de man genomen is.

De Bijbel presenteert ons hier twee opties, twee keuzes. Enerzijds de eenheid van de schepping (de mens, die zich openbaart als man en vrouw), anderzijds de ondergeschiktheid van de vrouw, omdat zij uit de man genomen is. Opmerkelijk is hierbij het gebruik van het woord man. De laatste interpretatie is door de, door mannen gedomineerde, kerk overgenomen. Gesterkt door het verleidingsverhaal, als Eva zwicht voor de verleidingem van de slang en mannen en vrouwen worden gestraft en uit het Paradijs worden verdreven. De vrouw is in deze visie verantwoordelijk voor de oerzonde. Het Boek der Boeken stelt dan ook nadrukkelijk dat de man, voor haar eigen bestwil, over de vrouw zal heersen.

HIER LIGT DE BASIS VOOR EEUWEN VAN ONDERDRUKKING VAN DE VROUW MET ALS RESULTAAT EEN DOOR MANNEN GEDOMINEERDE KERK, DIE HET CONTACT MET DE HUIDIGE PROBLEMEN EN OPLOSSINGEN VOLSTREKT HEEFT VERLOREN.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten