zaterdag 16 januari 2021

 

FRISIA EN WIERINGEN


De eerste verwijzing naar Wieringen - "in pago Wirense" - vinden we in een goederenlijst van het klooster van Fulda. Dit klooster had een lijst opgesteld met alle bezittingen die het in de Vikingtijd was kwijtgeraakt om deze weer te kunnen claimen. Het klooster, dat gold als de thuisbasis van Bonifatius (de apostel der Friezen), had in de 9e eeuw vele schenkingen ontvangen vanuit Frisia. Frisia laat zich vertalen als Friesland maar het omvatte veel meer dan de huidige provincie met die naam. De hele Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen tot Oost-Groningen werd Frisia genoemd.
Wieringen was dus ook een deel van Frisia en zelfs vrij belangrijk. Centraal en strategisch gelegen aan een belangrijke toegangsroute naar de grote handelsstad Dorestad was het een belangrijk bevolkingscentrum. In die tijd waren er overigens maar weinig mogelijke vestigingsplaatsen in West Nederland dat voor het grootste deel bestond uit laagveenmoerassen.
Tussen 1996 en nu zijn op Wieringen, nabij het buurtschap Westerklief, drie zilverschatten uit de 9e eeuw gevonden. Het betreft hier schatvondsten met een duidelijke Viking-signatuur, de eerste van die soort in Nederland en vandaar historisch gezien bijzonder belangrijk. Op de boven afgebeelde foto zien we op de achtergrond een replica van de eerste vondst en op de voorgrond de tweede schat. De eerste schat heeft een gewicht van ruim 1700 gram en bestaat uit 6 complete massieve zilveren armbanden, een armring, riembeslag, muntsieraden, 16 zilverbaren, 78 Karolingische munten en fragmentjes van een sluiting van een fibula of mantelspeld. Deze vondst was verborgen in een Badorf pot. De eerste zilverschat bevindt zich in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In november 1999 werd nabij Westerklief een tweede Vikingschat gevonden. Het materiaal bestaat uit 165 gram ongemunt zilver (zilverbaren en hakzilver), 17 complete en 3 onvolledige Karolingische munten, alsmede 61 Arabische munten of fragmenten daarvan. De incomplete Arabische munten zijn geknipt. In totaal bevat deze schatvondst 319 gram zilver. De schat was vermoedelijk eveneens verpakt in een aardewerk pot van het Badorf type, waarvan scherven tussen het zilver zijn aangetroffen. Datering circa midden 9e eeuw na Christus. Scandinavische sieraden gevonden in Nederland (v.l.n.r.) fibula of mantelspeld en sierpinnen (Wijk bij Duurstede) en armring (Callantsoog; gevonden in suppletiezand afkomstig uit het Schulpengat nabij Den Helder).
De voorlopig laatste vondst betrof opnieuw een aantal Arabische en Karolingische munten, met kleine fragmenten van sieraden. De tweede en de derde schat bleven op Wieringen en zijn te zien in het vikinginformatiecentrum.
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Leuk
Opmerking plaatsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten