zaterdag 9 januari 2021

 FRIEZEN EN VOLKSVERHUIZINGEN

A.d. 400: De Romeinse keizers roepen hun legioenen terug uit Brittannië en Nederland. Rome wordt bedreigd door Germaanse stammen en het West-Romeinse Rijk schrompelt ineen. In de overgangsperiode na het verdwijnen van de Romeinse legioenen vond een invasie in Brittannië van 2 Germaanse stammen plaats uit Noord-Duitsland, samen met de Friezen, die vooral langs de Hollands/Friese kust woonden en die voor het transport van de invasiemacht zorgden. Deze stammen: De Angelen en de Saksen, met actieve steun van de Friezen. verdreven de Britten (Kelten) uit Engeland naar uithoeken als Cornwall,Wales en Schotland. Het DNA in West-Engeland is onderzocht en dit week af van de Engelsen in Wales en Schotland, dat op hun beurt grote overeenkomsten vertoonden met de Friezen. Oud-engels en Oudfries lijken op elkaar, maar wijken sterk af van Gaelic, dat aan de periferie in Engeland en in Ierland (nog steeds) wordt gesproken.
Koning Arthur, Merlin en Lancelot waren (mythische) Britse helden, die streden tegen de Germaanse invasielegers, maar zich gewonnen moeten geven, waardoor de Keltische cultuur en tradities werd gemarginaliseerd en de bevolking tenslotte "tot het waare (christelijke) geloof werden gebracht". In deze turbulente wereld dreven de Friezen handel en keerden uiteindelijk rijk terug naar de Friese Zeelanden.(na 1066 toen Willem de Veroveraar Engeland vanuit Normandië binnenviel en de Angel/Saksischevorsten versloeg) De(overzeese) handel van de Friezen naar het Noorden, de Baltische staten en Noord-Frankrijk kwam daardoor in een stroomversnelling. Schepen uit Slooten, Staverden en Harlingen betaalden tol aan de Denen. Door het kopen van hout werd Harlingen een belangrijke handelsplaats, scheepswerf en bediende het Friese achterland. Ook werd er ruw zout ingevoerd uit Noord-Frankrijk waarmee de basis werd gelegd van de zout-industrie, die tot de 20eeeuw een belangrijke plaats in Harlingen innam. De ontdekking van de zoutvelden in Boekelo (Twente) maakt hier, na de 2eWereldoorlog een einde aan. Ook was er veel vraag naar Friese paarden, onder meer bij de Tempelieren en andere ridders.
Invasies van het Romeinse Rijk.
Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'De Grote Volksverhuizing Angle Saxons Franks Invasions of the Roman Empire 100 500 CE Western Roman Empire Chalons 451 Goths Vandals Hun @o Huns Capital Huns Vislgoths Visic Visigoths Adrianople 378 Constantinople Rome Ofregotis Vandals Carthage Eastern Roman Empire Angles, Saxons Franks Goths Visigoths Ostrogoths Huns Vandals'
Leuk
Opmerking plaatsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten