woensdag 5 juni 2019


FABELDIEREN IN FRIESLAND

DE BASILISK



Met een kop, die leek op een combinatie van een haan en een leeuw, een geschubd lijf en een slangenstaart, was de basilisk een der dodelijkste dieren. Bekend en gevreesd in Egypte en bij de Romeinen, kwam het dier ook in Friesland voor. Ofschoon dit fabeldier slechts 15 centimeter lang was, verspreidde het een dodelijk gif. Maar zijn ogen waren fataal. Keek je het dier aan, dan viel je dood ter aarde.

Volgens plaatselijke kronieken doodde een basilisk in Dokkum 18 mensen. Negen eeuwen later was het weer raak. Dit maal in Oldeboorn: 12 mannen, 4 vrouwen en twee kinderen werden slachtoffer. In Utrecht verstopte een basilisk zich in de kelder van een bierbrouwer en vermoordde iedereen, die binnenkwam. Het duurde een eeuw voordat het dier werd gedood.

In april 2009 bracht Oostenrijk een speciale 10-euro munt uit met daarop een basilisk.

In 1212 zat in de waterput van een Weense bakker een dergelijk dier. Niemand durfde hem te bestrijden, behalve een bakkersknecht. Hij daalde met een spiegel in de put af. Toen de basilisk zichzelf in de spiegel zag, viel hij dood neer.

Dit verhaal is in de munt geslagen. Aan de ene kant staat de straat, waar dit voorval zich afspeelde. Op de andere zijde kijkt de basilisk in de spiegel. De munt is gewild onder verzamelaars.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten