donderdag 18 februari 2021

 ZO MAAR EEN STRAAT IN HARLINGEN

de LOMBARDSTRAAT
(nabij Franekerbrug; Hoogstraat, William Boothstraat)
De Longobarden (lange baarden) was een Germaanse stam, die op een zwerftocht vanuit Noord-Duitsland in Noord-Italie belandden en daar een koninkrijk stichtten. De eeuwenoude politieke eenheid van Romeinse thuisland was definitief verbroken. De Lombarden waren tijdens hun bestaan een krijgszuchtig volk, dat zelfs samen met de Byzantijnse keizer, streed tegen de Perzen.
In 774 werden de Lombarden door de Franken verslagen en gingen op in het Frankische rijk. Karel de Grote nam de titel “Koning van Lombardije” over.
Na deze nederlaag zwierven er nog groepen Lombarden door Europa. Ze werden gewantrouwd door de plaatselijke bevolking en leugenachtig en gierig genoemd. Ze voorzagen in hun onderhoud door handel en het verstrekken van leningen. Vanaf de 13e eeuw verschenen deze Italiaanse kooplieden steeds vaker als bankiers in de Europese steden, zo ook in de graafschappen Holland en Zeeland. Ze speelden een steeds belangrijkere rol in zowel kredietverlening als de handel. Hierin waren ze superieur aan autochtone handelaren, zowel door grotere vaardigheden in de geldhandel als door grote kapitaalvermogens. Bovendien werden ze vanaf de 14de eeuw specifiek gepromoot door heersers in de regio's. In die eeuw konden ze ook de financiële markten binnendringen. Alle Italianen in de geldhandel, ongeacht hun feitelijke oorsprong, werden Lombarden of Lombards genoemd.
Uiteindelijk settelden de Lombarden zich en gingen op in de plaatselijke bevolking. Weinig herinnert nog aan dit proces. Af en toe een flard, zoals de Lombardenstraat in Antwerpen, Bergen op Zoom en natuurlijk Harlingen.
Kan een afbeelding zijn van buitenshuis
Leuk
Opmerking plaatsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten