DE KERK MET DE MUMMIES
In de kerk in Wiuwert kunt U mummies bezichtigen. In 1765 vonden timmerlieden in de grafkelder onder de kerk 11 gestapelde kisten met uitgedroogde lijken. Het bleek dat de lichamen geen behandeling hadden ondergaan, maar spontaan waren opgedroogd. Het zijn natuurlijke mummies.
Hoe is dit mogelijk in zo’n vochtige kelder? Het zijn vooral de twee luchtgaten in de muren die een belangrijke rol spelen bij het uitdrogingsproces. Deze gaten moeten dan ook altijd open blijven.
Of is er meer? Is er iets met de plek of de bodem? Zijn er bepaalde krachten, aardstralen of bodemgassen werkzaam? Wat is precies het geheim? Aan vogels die er zijn opgehangen is te zien dat de kelder zijn uitdrogende werking heeft behouden.
Wie zijn de mummies? Leden van de adellijke familie Walta? Deze familie woonde op een kasteel bij Wiuwert en heeft de grafkelder in 1609 laten bouwen. Of zijn het leden van de labadistengemeenschap die vanaf 1675 onderdak had gevonden in het Waltaslot? Het gaat om mensen uit de zeventiende eeuw en ze liggen in hun oorspronkelijke kisten. Ze zijn niet geheel naamloos. Een 14-jarig meisje is overleden aan t.b.c., een man met een kaakabces die is overleden met veel pijn en de goudsmid, een labadist waarvan we weten dat hij in de kelder bijgezet wilde worden.
De 17e eeuwse sekten der Labadisten waren volgelingen van Jean de Labadie, die na omzwervingen door Europa in Wiuwert neerstreken. Zij leefden op een kloosterachtige manier en zochten gezamenlijk naar mystieke ervaringen. De sekte trok een aantal uitzonderlijke mensen aan, waaronder Anna Maria van Schuurman, veelgeprezen vanwege haar talenkennis en artistieke talenten. Zij is in Wiuwert overleden. Maria Sibylla Merian; zij schilderde de levende natuur en deed dat zo nauwkeurig dat ze de metamorfose van rups tot vlinder ontdekte. Hendrik van Deventer tenslotte was de arts van de gemeenschap. Hij maakte naam als vrouwenarts en had een laboratorium, waar hij medicijnen maakte.
Wiuwert is niet alleen het dorp van de mummies en de labadisten, maar ook van een Merovingische goudschat. Deze terpvondst uit de zevende eeuw bestaat uit halssieraden van gouden munten. Helaas is de schat niet in Wiuwert te zien, maar in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten