donderdag 18 april 2019

VOORSTRAAT 67
Op de hoek van de straat; Impressies
Almenum is historisch gezien vele malen ouder dan Harlingen. De Berg werd allengs over vleugeld door de stad. Geld was op Almenum schaars in tegenstelling tot de rijkdom van de groeiende handelsnederzetting met een haven, Herlinghe.
In de 16e eeuw kocht Harlingen van de Spaanse Koning Philips ii het persoonlijke bezit Almenum. Ook hier moest “cash” een aanzienlijk bedrag worden betaald....

In 1234 verkreeg Harlingen stadsrechten. Ook hiervoor moest worden betaald. Waarschijnlijk een vorst uit het Heilige Roomse Rijk.
Met deze rechten verwierf de stad het recht om munten en penningen te slaan, markten te houden (o.a. Michaelmarkten), eigen rechtspraak te voeren en de stad te ommuren. In de 17e eeuw was Harlingen een vestingstad en beschermde haven. Het werd, na Dokkum, de zetel van de Fries-Groningse Admiraliteit.
De stad was omringd door hoge muren en bewapende dwingers, (water-)poorten en bruggen. De verdedigingswerken hadden hun zwaartepunt in “het Blockhuis”, een dwangburcht aangelegd door bezetters om de stad, in tijden van oproer, onder de duim te houden.
1234, een markant getal. Voer voor numerologen. Ouder dan Leeuwarden, Franeker of Amsterdam. Een tweede jaartal dat eruit springt, is het jaar 777 (driemaal heilig).
Het jaar waarin de eerste, houten, Michaelkerk wordt gebouwd en gesticht. Tot op heden de oudste christelijke plek, meer dan duizend jaar christelijke, katholieke en protestantse erediensten. Volle kerken.
Het hout voor de koorkerk kwam van de bomen van het “Heilige Woud” van de Friezen, die een natuurgeloof aanhingen en er zelfs een bomenhoroscoop op na hielden. De naam “Almenum” verwijst hier nog naar. Almenum, Begroeide Hoogte. Dit alles op last van Karel de Grote en uitgevoerd door een “zetbaas” genaamd Gustav.
Meer weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten