maandag 1 april 2019

VOORSTRAAT 67; impressies van de stad Harlingen
Almenum is historisch veel ouder dan Harlingen. “De Berg” werd in de loop der eeuwen wel overvleugeld door de stad. Geld was op Almenum altijd schaars, in tegenstelling tot de groeiende en bloeiende handelsnederzetting, een paar honderd meter ten westen van de berg. Herlinghe. In de 16e eeuw kocht de stad Almenum van Koning Philips II van Spanje. Kort voor de aanvang van de 80-jarige oorlog. Hierdoor kon het stadsbestuur de hel...e stad ommuren en werd de toekomst als maritieme vesting bepaald.
Die rijkdom uitte zich ook al in 1234, toen Harlingen zijn stadsrechten kocht. Voor het recht om munten te slaan, markten te houden, eigen rechtspraak en zelfstandig bestuur moest worden betaald. Uiteindelik, rond 1700, was de stad geheel ommuurd, met (water-)poorten, bruggen en dwingers. Het zou een onbedwingbare veste blijken.
1234 is een bizar en numerologisch interessant getal. Harlingen is op Sloten na, de oudste stad van Friesland. Ouder dan Franeker en Leeuwarden. Dit geldt ook voor het jaar 777, driewerf heilig, toen het Friese heiligdom op de berg verdween. Het heilige woud werd door Gustav Forteman, op last van Karel de Grote geruimd en de bomen gekapt. Van het hout werd de eerste Michaelkerk gebouwd. Een relatief kleine koorkerk, maar toch de oudste plek waar tot op heden in Friesland religieuze ceremonies worden gehouden.
Kappen van bomen zit ons nog steeds in het bloed. Anton Wachter zou huilen, als hij zag hoe het Martenspark is opgeknapt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten