dinsdag 2 april 2019

VOORSTRAAT 67
2 uur en op het terras met Kaiserwetter. Carmen is terug in de bediening, prachtig opgemaakt als een Japanse mime-speelster. Het is de eerste mooie dag van maart en bijna de laatste.
Waarom is dit kruispunt een “hotspot”, met een grote aantrekkingskracht en uitstraling? Omdat al duizenden jaren hier mensen er gebruik van maakten. Dat was al ten tijde van de Romeinen, tijdens de Middeleeuwse markten en marsen van socialistische arbeiders. Hier heeft een grote br...
ug gelegen, die het water van de Voorstraat, overspande.
Bestuurders hebben in het verleden besloten om het grootste deel van het water te dempen en de brug verdween.
Een standbeeld van Anton Wachter markeert deze plek, maar weggemoffeld tegen de achtergrond blijft het ongezien. Ongezien een ongelezen. Vestdijk leidt een sluimerend bestaan en wordt door weinigen gelezen.
“Hij schreef sneller dan God kon lezen.”, schreef A Roland Holst en tijdgenoten zagen in hem een toekomstige Nobelprijs-winnaar. Het is er niet van gekomen. Profeten worden niet in de eigen stad geeerd.
Ook Simon Vestdijk heeft hier gelopen. Hij heeft vlakbij aan de Voorstraat gewoond. Maar niet voor lang. Vestdijk ging in Amsterdam studeren en is nooit meer in Harlingen (zijn Lahringen) teruggekeerd.
 
Hier woonde Simon Vestdijk ook (Zuidoostersingen)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten