maandag 22 april 2019


ROOFKUNST



Tijdens de bezetting van Europa, inclusief Rusland, hebben speciale legereenheden in opdracht van de Nazi's de musea en de particuliere kunstcollecties in de bezette gebieden. Na het einde van de oorlog raakten veel schilderijen op drift. Veel belandde op de zwarte markt. Tot op heden worden er rechtszaken gevoerd over kunstvoorwerpen door de rechtmatige bezitters, vaak Joodse families.

Ook voormalige koloniën beginnen zich te roeren en beseffen dat hun historisch erfgoed elders te bekijken is.

Indonesische studenten komen naar Leiden om hun oude archieven te bestuderen.

Van een andere orde is de opnieuw opgelaaide discussie tussen Engeland en Griekenland over de Elgin-marbles.

Lord Elgin bezocht Athene toen het Parthenon op de Acropolis een urine was, na de ontploffing van een Turks kruitmagazijn.

Elgin kocht een aantal friezen en vervoerde ze naar Engeland, waar ze in het British Museum worden getoond.

Dat ging ruim honderd jaar goed tot bij de Grieken een bewustzijn ontstond dat de marmeren beelden terug naar Athene moesten komen om op de Acropolis te worden geplaatst. De Grieken zijn al jaren bezig met restaureren.

Engeland weigert.

Er is voor betaald, aan de Turken, en daardoor zijn de Elgin-marbles gered en Brits bezit geworden.

Een patstelling gevoed door vergelijkbare discussies. Moet de Mona Lisa terug maar Italië of Jeroen Bosch terug naar Nederland.

Maar het komt ook op lokale schaal. De uitzonderlijke fibula, uit de vroege Middeleeuwen, gevonden in Wynaldum, is te zien in het Fries Museum en niet in het gemeentemuseum van Harlingen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten