zaterdag 31 december 2016

DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD HARLINGEN
DE GOUDEN EEUW



In de 17e eeuw gaat het, vooral na 1648 – de Vrede van Munster - goed met de Nederlanden en dus ook met Harlingen. Wij zijn de koopvaarders van Europa en uiteindelijk de hele wereld. Ook Harlingen deelt in deze ontwikkeling. Daartoe draagt ook de komst van de Admiraliteit bij, evenals de walvisvaart en de haringvisserij. Handel en nijverheid bloeiden daarom eveneens. Harlinger zeildoek was veelgevraagd. Ook werden er aller...hande stoffen (laken en bombazijn bijv.) geweven en uitgevoerd.
Was Harlingen als haven allereerst gericht op de Oostzee, in deze eeuw breidde de handel zich uit tot Spanje, Frankrijk en Engeland. Vooral met dit laatste land onderhoudt Harlingen tot in de 20e eeuw handelscontacten en veerdiensten (Londen en Hull). Ook was er een interne, Hollandse markt, met vooral zuivel en vee. De jaarmarkten van Harlingen werden zeer druk bezocht. Het was daardoor een drukte van belang in de havens, grachten en vaarten.
Tegenslag was er ook; vooral door de oorlogen met de Engelsen. Hierbij ging in 1666 een deel van de koopvaardijvloot in vlammen op en brandschatten Engelse troepen Vlieland en drijven de bevolking op de vlucht.
foto van Situ Harns.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten