zaterdag 29 december 2018

Zo maar een straat in Harlingen
het FRANEKEREIND
 
Harlingen bezat een zeehaven en twee binnenhavens. Sommige resterende pakhuizen dragen nog de naam van de bestemming van de Harlinger schepen: Rusland, Polen, Sumatra. Hier werden de Friese-export producten geladen: levend vee, vlees en zuivel.
De verbindingen met het Friese achterland bestond uit waterwegen, die het gehele Friese land bestreken....

Zo ging Rembrandt hier aan boord van een beurtschip. Dat hem naar Saskia zou brengen. Schepen die naar Franeker gingen, vertrokken van de zuidelijke oever (bakkerij Overzet). De noordelijke over heette vroeger het Leeuwardereind. Waarom is duidelijk. Hier arriveerden de reizigers om over te kunnen stappen op de veerdienst naar Amsterdam, zoals Rembrandt deed, en verzamelden zich handelaren en boeren, met een binnenlandse bestemming.
Dit verklaart de aanwezigheid van het Heerenlogement en cafes zoals Sypma. Vertier met vrouwen en drank was ook mogelijk, gezien de zwaan die nog steeds voor het hotel staat.
Op de hoek met de Nieuwstraat staat het huis “de Morgenwekker”. Hier woonde een porder. Dit was een officiele functie. Schippers en reizigers konden zich, tegen betaling, op tijd laten wekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten