maandag 17 december 2018

Zo maar een straat in Harlingen
de Moriaanstraat (Almenum)
 
Na de dood van de profeet Mohammed verspreidde de Islam zich als een vloedgolf over Het Midden-Oosten, Egypte, Turkije en Noord-Afrika. Toen het Marokkaanse vorstendom viel, was de straat van Gibraltar, het enige obstakel voor de verovering van Europa....
Al snel werden de eerste troepen overgezet en Spanje en Portugal werd grotendeels islamitisch, geregeerd door Moorse vorsten. Gelukkig versloeg Karel Martel, hofmeier van het Franse vorstenhuis, de Mohammedaanse invasie en voorkwam daarmee dat onze huidige voertaal Arabisch zou zijn geweest.
Achter de Pyreneeën bleven de Moren geruime tijd oppermachtig. Hun cultuur bloeide en Arabische wetenschappers blonken uit in architectuur, wiskunde en de medische wetenschap. Dat laatste raakte ook in Noord-Europa bekend en er kwam vraag naar “Moorse” medicijnen. De middeleeuwse samenleving was grotendeels ongeletterd. Winkels, handelaren en kroegen gebruikten uithangborden om klanten te lokken. Verkopers van medicijnen gebruikten een mensenhoofd als trekpleister. Het was de afbeelding van een zwarte man, een Moor, met een tulband op. Deze moor stak zijn tong uit. Het uithangbord werd ook wel “de Gaper” genoemd. Ze zijn vrijwel allemaal uit het straatbeeld verdwenen.
Het bestaan van “de Moriaan” als straatnaam, doet vermoeden, dat hier zo'n middeleeuwse apotheek, zijn diensten heeft aangeboden. Met een “Gaper” natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten