dinsdag 29 december 2020

 

Onbekend maar toch bemind: dit weten Friezen van Grutte Pier

03 des 2020 - 12:00
  

Dat Grutte Pier ooit echt leefde en niet slechts een mythe was, dat weten de meeste Friezen wel. Maar wanneer hij precies leefde, wie hij bevocht en wat hij nu heeft gepresteerd is veel minder bekend. Desondanks tornen de Friezen liever niet aan zijn status als Fries historisch icoon, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Omrop Fryslân.

Een bekende ets van Grutte Pier uit 1622 - Foto: Simon Frisius (Collectie Rijksmuseum)

In het onderzoek is Friezen gevraagd naar hun kennis én naar hun mening over de Friese krijgsheer. De kennis over de man valt een beetje tegen. Redelijk bekend is dat hij geen mythe was, maar een echt bestaand persoon: Pier Gerlofs Donia. Dat weet 85 procent van de ondervraagden. Grutte Pier leefde van 1480 tot 1520, maar dat weet maar de helft van de Friezen.

'Die van de Slag bij Warns?'

In 1345 versloegen de Friezen de Hollanders bij Warns, tijdens de zogenaamde Slag bij Warns. Vier op de tien Friezen denken dat Grutte Pier bij deze slag betrokken was, maar de iconische vrijheidsstrijder was toen nog niet geboren. Ook Koning Redbad was geen tijdgenoot van Grutte Pier, al weet maar één op de vijf Friezen dat zeker. De rest van de Friezen heeft geen idee of Redbad en Pier tijdgenoten waren of denkt zelfs dat ze dat wél waren.

Grutte Pier leefde ruim 800 jaar later dan Koning Redbad. Ondanks het feit dat de gemiddelde Fries niet erg veel van Grutte Pier weet zegt ook maar 40 procent van de Friezen dat ze meer over hem willen leren.

De geschiedenis van Grutte Pier is omsluierd met misverstanden. Grutte Pier vocht tegen de Saksen, die een einde maakten aan de 'Friese Vrijheid'. Dit wist Grutte Pier niet te voorkomen. Grutte Pier wordt desondanks gezien als vrijheidsstrijder, maar wist die vrijheid niet veilig te stellen en maakte onderweg vooral slachtoffers. Feitelijk probeerde Pier een ontwikkeling tegen te houden die achteraf gezien Fryslân juist veel vooruitgang bracht.

Bloed aan zijn handen

Hij beging vele wreedheden en stierf uiteindelijk in eenzaamheid. Fryslân floreerde daarna onder het nieuwe Saksische bewind. Ondanks dat vinden zes op de tien Friezen dat Grutte Pier een icoon moet blijven voor onze provincie.

Er hoeft ook niet over hem gediscussieerd te worden, vindt bijna de helft van de Friezen, zoals dat nu bijvoorbeeld wel gebeurt over Jan Pieterszoon Coen. En het standbeeld in Kimswerd? Dat moet blijven staan, zegt 70 procent van de Friezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten