zaterdag 26 december 2020

 HARNS - Friezen mogen het skutsjesilen als een unieke folkloristische sport beschouwen, er zijn meer plaatsen in de wereld waar met historische vrachtschepen wedstrijden worden gezeild. In Ierland gebeurt dit met zogenoemde Galway Hookers in de Galway Bay, vlakbij de Atlantische Oceaan.

HARLINGEN – GALWAY v.v.
Harlingen ligt op een snijpunt van “ley-lijnen”, een electriciteits/energienetwerk, dat in vervlogen dagen een belangrijke rol speelde, onder andere bij de veelvuldige vruchtbaarheids-festivals en maan- en zonsverduisteringen.
Er zijn behalve brandpunten (de Dom van Almenum) ook krachtlijnen van een verschillend niveau. Er zijn “ley-lijnen”, die over de gehele aardbol kunnen worden getraceerd en er zijn (schijnbaar) onbeduidende plaatselijke lijnen.
Vanuit dit perspectief is er nog een ander verband tussen Galway (Ierland) en Harlingen. Wanneer men, op een kaart, deze beide oude havensteden met elkaar verbindt, dan blijkt dat andere oer-oude havensteden ook op deze lijn een plek hebben: Dublin, Liverpool, Manchester en Atlantis (Doggersbank).
GALWAY HOOKER
Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, oceaan, buiten en water
Gerrit En Dina Hiemstra en 17 anderen
2 opmerkingen
Leuk
Opmerking plaatsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten