zaterdag 19 december 2020

 

DE GESCHIEDENIS VAN DE TYPE-MACHINE


Dit apparaat heeft een geweldige invloed gehad op de communicatie, data-verzameling en de verspreiding van informatie en teksten. Vóór de uitvinding van de schrijfmachine, in de 19e eeuw, werden brieven en ook officiële documenten met de hand geschreven, vaak door klerken. Nog lang was het gebruikelijk om brieven aan het Koninklijk Huis en andere hoogwaardigheidsbekleders met de hand te schrijven. Kranten en uitgevers daarentegen accepteerden uitsluitend machinaal aangemaakte teksten. Door de introductie van de computers zijn schrijfmachines in onbruik geraakt.

Hoe het toetsenbord van de typemachine, die in de basis nog steeds dezelfde is, tot stand is gekomen, doen allerlei verhalen de ronde.

In de 19e en begin 20ste eeuw werd dit revolutionaire apparaat verkocht in winkels, maar ook door vertegenwoordigers, die van stad tot stad en van deur tot deur hun waar aan de man probeerden te brengen. Bij de verkoop hoorde een demonstratie van het apparaat aan potentieel klanten, die er beslist argwanend tegenover stonden. De fabrikant had hieraan gedacht. De eerste letterregel: QWERTYUIOP kon door de verkoper worden gebruikt om het woord TYPEWRITER te tikken. Het gebruiksgemak van de schrijfmachine was hiermee aangetoond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten