woensdag 16 januari 2019

WAAR KOMEN DE FRIEZEN VANDAAN?
In de vorige eeuw werden in het Top Kapi-paleis landkaarten gevonden, die waren getekend door de Turkse admiraal Piri Reis. Geboren rond 1470, gestorven in 1553.
Hij geeft zelf aan, dat hij gebruik heeft gemaakt van kaarten uit de vroege historie. Volgens sommige historici beschikte de admiraal over kaarten, gebruikt door Alexander de Grote.
De kaarten zijn vooral bekend door de nauwkeurige weergave van de Zuid-Amerikaanse kust, met o.a. de mond...
ing van de Amazone. Deze kust was echter nog niet door de Spanjaarden en Portugezen in kaart gebracht. Zij waren pas na Columbus (1492) in dit gebied aanwezig. Ook frappant is de afbeelding van Antarctica, maar dan zonder het ijs, waaronder het nu ligt. De kaart toont, dat Antarctica uit meerdere eilanden bestaat. Wetenschappelijk onderzoek in de vorige eeuw toont aan dat de kaart klopt.
Mede hierdoor blijft de kaart van Piri Reis een mysterie.
Amsterdam was in de 17e eeuw het centrum voor de cartografie. Hier werkte o.a. de befaamde Mercator.
Onder de kaarten, die hij tekende, is er een van het Noordpool gebied.
Opvallend op de kaart is de weergave van een eiland, tussen IJsland en Groenland. Een eiland met rivieren en plaatsaanduidingen. Bewoond dus.
Mercator heeft hier waarschijnlijk oude kaarten bij gebruikt, want op latere kaarten is het eiland verdwenen.
De naam van dit eiland? Frieslant (Frislant). Het eiland verdween onder de golven en de bewoners zullen een goed heenkomen hebben gezocht. Per schip en op zoek naar “vrije” grond gingen ze, mogelijkerwijs, op de Waddeneilanden aan land en herstichtten hun verdronken vaderland. De Frieslanden, onder leiding van Friso, zijn herboren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten