maandag 21 januari 2019

SiTU CURSUS 2e WERELDOORLOG

HORST WESSEL, DE MYTHE
 

Op 23 februari 1930 werd SA-Sturmfuhrer Horst Wessel doodgeschoten. Directe oorzaak was een conflict met de vrouw, die hem een kamer verhuurde.

Horst Wessel's vader was predikant en voedde Horst Duits-Nationaal op. Na de 1e Wereldoorlog, waaruit hij zwaargewond terugkeerde, propageerde hij het verraad van Joden en socialisten, en werd wel de hagepreker van het Nationaal-Socialisme genoemd. Het wachten was op een leider.

Wessel sr. maakte dit moment niet meer mee, maar zijn zoon wel. Op 18-jarige leeftijd trad hij toe tot de S.A., de “Schutzabteilung”; een Nazi-militie, bijgenaamd de bruinhemden, die de strijd aanging met de knokploegen van de KPD, de “Kommunistische Partei Deutschlands”.

Horst Wessel trok met zijn kameraden de communistische volkswijken in, ondersteund door een blaaskapel.

Wessel zocht de confrontatie, maar was ook oratorisch zeer begaafd. Ook schreef hij liederen, waarop zijn S.A.-afdeling marscheerde. 's Avonds ging hij langs de kroegen, om de bezoekers te overtuigen van de juistheid van het nationaal-socialisme. Op deze tochten ontmoette hij een jonge prostituee, die al snel bij Horst introk.

Deze keuze werd de S.A.-Sturmbanfuhrer fataal. Er stonden grote conflicten tussen zijn nieuwe vriendin en de hospita van Horst, die, toen de politie niet wilde ingrijpen, communistische vrienden van haar overleden man inschakelde.

De knokploeg wilde deze fervente Nazi een “proletarische aframmeling” geven, maar de overval liep uit de hand. Horst Wessel werd neergeschoten en de daders vluchtten weg.

Drie weken later overleed hij.



Horst Wessel was al eerder in de NSDAP opgevallen. Josef Goebbels zag zijn potentie al gedurende zijn leven, maar ook in zijn dood. Zijn ministerie van Propaganda draaide overuren. SA-Sturmbanfuhrer Horst Wessel kreeg een helden-begrafenis, waarbij de gehele partijtop, exclusief Adolf Hitler, aanwezig was. Wessel's (aangepaste) levensloop werd als voorbeeld-literatuur binnen de Hitler-Jugend en zijn graf een bedevaartsoord.

Maar het meest bekend werd hij door het Horst Wessel-lied, dat bij elke S.A.-manifestatie of mars klonk.

Horst had dit marslied in Berlijn gecomponeerd. De muziek was geschreven door een Joodse componist.
 
Afbeeldingsresultaat voor HORST WESSEL
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten