zondag 20 januari 2019

SiTU Cursus 2e Wereldoorlog

Hitler's veldtochten

Bij de opsomming van de grote veldtochten van Nazi-Duitsland gaat de meeste aandacht uit naar de “Blitz-krieg”, Duitslands campagne in het Westen, tegen Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Annexatie van Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije vond nog “vreedzaam” plaats, de inval in Polen (1939) was de opmaat voor de 2e Wereldoorlog. In het voorjaar viel Duitsland Denemarken en Noorwegen binnen en in mei volgde de Blitzkrieg.

Hitler hield bij al zijn beslissingen rekening met de aanstaande oorlog tegen Rusland.

Daartoe moest de zuidelijke flank worden gedekt. Hongarije, Roemenië en Bulgarije traden toe tot de Axis (Duitsland, Italië en Japan). Joegoslavië en Griekenland werden in en korte campagne opgerold.
 
An early example of an armoured division on maneuvers. These would be the first troops to use a full integrated Blitzkrieg doctrine.

Ondanks de diplomatie en militaire inzet, zijn deskundigen van mening, dat operatie “Barbarossa”, de aanval op de Sovjet-Unie, hierdoor zodanig vertraagd was, dat een overwinning op de Sovjet-Unie onmogelijk was. Een half jaar eerder hadden de Nazi's een kans gehad.

Toch reikten de Duitse legers tot aan Leningrad, Stalingrad en Moskou.

In de slag bij Kursk (1943), de grootste tankslag, die de 2e Wereldoorlog heeft gekend, werden de Duitse troepen uiteindelijk gedwongen om zich terug te trekken. Een terugtocht, die pas ophield in Berlijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten