zondag 29 september 2013

RWZI Amersfoort levert straks water, energie en kunstmest

waterschap
Waterschap Vallei en Veluwe gaat de rioolwaterzuiveringsinstallatie Amersfoort ombouwen tot Energie- en Grondstoffenfabriek. Dat betekent dat rioolslib uit onder meer Soest straks energie en kunstmest oplevert.
Het waterschap gaat het rioolslib dat vrijkomt bij het zuiveren van rioolwater in Amersfoort, Soest, Nijkerk en Woudenberg centraal vergisten. Hierdoor zal er meer biogas beschikbaar zijn voor het opwekken van groene stroom. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van hydrolyse, een proces waarmee de structuren van het zuiveringsslib onder hoge druk en temperatuur gekraakt worden waardoor er nog meer biogas uit het slib geproduceerd kan worden.
Twee miljoen kilowatt
Al het rioolwater van Amersfoort zal hierdoor in de toekomst energieneutraal gezuiverd worden. Naar schatting wordt jaarlijks een overschot van circa twee miljoen kilowatt aan groene stroom aan het openbare elektriciteitsnet geleverd. Dit overschot van groene stroom is voldoende om circa 600 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien.

Kunstmest
Bij de centrale verwerking van rioolslibben op de RWZI Amersfoort komen tevens reststromen vrij die bijzonder rijk zijn aan stoffen als fosfaat en stikstof. Met toepassing van de Pearl® technologie zullen deze grondstoffen jaarlijks naar schatting 900 ton hoogwaardige kunstmest opleveren. Dit product, Crystal Green®, wordt direct toegepast in de land- en tuinbouw en geldt als een meststof uit de categorie met de hoogste kwaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten