zondag 15 september 2013

Complexe operatie onder water
Reparatie van onderzeese waterleiding naar Texel
9 september 2013 Mischa Brendel
         
Eind juni ontdekte drinkwaterbedrijf PWN dat één van de twee 7 km lange onderzeese waterleidingen die vanaf Den Helder naar Texel lopen om het Waddeneiland van drinkwater te voorzien, was gebroken.
De beschadigde leiding loopt onder het Marsdiep tussen Den Helder en Texel
De beschadigde leiding loopt onder het Marsdiep tussen Den Helder en Texel (Copyright: Shoot it! / Flickr) 
     
Half augustus begon PWN samen met aannemerscombinatie De Vries & van de Wiel en leidingbouwbedrijf A. Hak met de reparatiewerkzaamheden aan deze zinkerleiding, een complexe operatie die maanden gaat duren.
Normaal gesproken heeft de tweede leiding meer dan voldoende capaciteit om de 14.000 inwoners plus de circa 45.000 toeristen die zich in de zomerperiode op het eiland bevinden van voldoende drinkwater te voorzien, zegt PWN-projectleider Nico Krijgsman: ‘Op een drukke zomerdag wordt circa 4.500 kuub drinkwater op het eiland verbruikt en dat is voor één leiding geen probleem.’
Vanwege de aanhoudende hittegolf eind juli, besloot PWN echter geen risico te nemen en vervoerde het twee dagen lang extra drinkwater naar het eiland: tien speciale tankwagens brachten twee keer per dag elk dertigduizend liter drinkwater naar de voorraadkelder in Den Burg op het eiland. De drinkwatervoorziening was sowieso nooit in gevaar, want voor noodgevallen beschikt PWN op het eiland zelf ook nog over een waterwingebied.
Toen in juni het lek in één van de leidingen werd ontdekt, is deze meteen afgesloten en onderzocht PWN ook de tweede leiding, die nog prima in orde bleek. Krijgsman: ‘De leiding is vermoedelijk losgeraakt en door de zeestroming gaan schuren over het zand op de bodem, waardoor hij op één punt is afgebroken. We hebben dit lek bij de ontdekking meteen afgedicht.’ Hierna onderzocht het drinkwaterbedrijf over hoeveel lengte de waterleiding beschadigd was. Dit deel is ook ontkoppeld en afgedicht. De leiding, met een uitwendige diameter van 350 mm en een inwendige diameter van 290 mm, is gemaakt van hard polyethyleen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten