donderdag 26 april 2018


History of the End of the World

SiTU CURSUS TWEEDE WERELDOORLOG

DUITSE TECHNOLOGIE

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Geallieerden en de Axis-machten gewikkeld in oorlog op de tekentafel. In deze strijd via technologisch innovatie en ontwikkeling. Met als doel met superieur materieel en wapens de oorlog te beslissen.

Nazi-Duitsland had, al voor de oorlog uitbrak, een voorsprong op dat terrein en het beschikte over duizenden wetenschappers, ingenieurs en technici, die wortelde in een traditie van Duits onderzoek en vakmatigheid. Behalve deze omvangrijke groep, beschikte Adolf Hitler over toegewijde specialisten als Werner von Braun, Oberth en Heisenberg. Deze laatste had een Nobelprijs in de fysica en werkte aan een Duitse atoombom.

Porsche e.a. Ontwikkelden superieure tanks en op Peenemunde ging 's werelds eerst kruis- en ballistische raket met succes de lucht in.

Waarom verloor Duitsland de oorlog?

De “Blitzkrieg” veranderde in een uitputtingsslag. Deze strijd kon Nazi-Duitsland niet winnen. Er ontstond een tekort aan grondstoffen, olie en mankracht; terwijl de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten op die gebieden geen problemen hadden. Beide landen slaagden er in om een oorlogsindustrie op gang te brengen, die een continue stroom wapens, munitie, tanks, vliegtuigen, oorlogsbodems en vrachtwagens voortbracht.

Hiertegenover stelden de Duitse wetenschappers de ontwikkeling van de straalmotor en o.a. de ME-262, een straaljager, die superieur was aan de jachtvliegtuigen van de VS, Rusland en Engeland. Te laat zag Hitler het belang in “die Heimat” te verdedigen tegen de Engelse en Amerikaanse bommenwerpers. De Luftwaffe was niet in staat om de jager in voldoende aantallen te produceren. Ook ontbrak het in de laatste jaren aan voldoende gekwalificeerde piloten.

Al voor de capitulatie van het “duizendjarige Rijk”, gingen de Amerikanen, Engelsen en Russen op jacht naar de Duitse geleerden en ingenieurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten