zaterdag 12 augustus 2017


Het conflict in het Midden-Oosten
en de bijzondere positie van Jeruzalem
Het Westen zal weinig begrijpen van de religieuze clash, van het Christendom, in al zijn varianten, met de Islam, en zijn vele varianten, en tenslotte het Jodendom en de staat Israël, als men niet accepteert, dat voor alle drie wereldreligies, het einde der tijden nabij is of zelfs al is begonnen.
Alle drie verwachten de komst van een Messias, die ons naar een betere wereld zal leiden.
De Christenen verwachten de Wederkomst van Jezus, die een einde zal maken aan deze troosteloze wereld en een nieuw Jeruzalem stichten. De Joden accepteren Jezus niet als Messias en in hun ogen kan de echte Messias kan zich bekend maken, wanneer de Tempel in Jeruzalem is herbouwd.
Er is echter een groot probleem: de veronderstelde locatie valt onder de jurisdictie van de koning van Jordanië. Ook bevat het gebied twee islamitische heiligdommen: de Al-Aqsa (de verre) moskee en de “Dome of the Rock”. Gevechten tussen jongeren en de politie worden gevoed door apocalyptische bronnen. Elk moment kan doorslaggevend zijn, elke handeling het begin van het einde.
Binnen de Islam verwachten, vooral de sjiitische gelovigen, de komst van de Imam Mahdi, die de wereld zal overspoelen met het ware geloof. Hoofddoel: Jeruzalem.
U moet niet onderschatten, hoe deze ondergangsgedachten, maar ook martelaarschap, er in Iran massaal wordt ingestampt. Enorme manifestaties waarin jongeren trouw zweren aan de Imam Mahdi en zweren te willen sterven voor de geheiligde doelen. Hetzelfde gebeurt in Libanon en de Gaza-strook.
Orthodoxe Israëlieten hebben het bouwmateriaal voor de 3e Tempel al aangeschaft, de priesters zijn opgeleid en de rituele voorwerpen kunnen direct worden gebruikt. Men wacht hun kans af.

Jongeren zijn ontvankelijk voor doem- en ondergangsdenken. De games weerspiegelen dit en programmeren een “killer-attitude. Islam, Christendom en Jodendom voeden deze donkere weg, waarin oplossingen ongewenst zijn en starheid de norm. Een voorbeeld? De Paus verbiedt gluten-vrije hosties. Tegen de regels en hartstikke fout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten