berichten van de rand van Nederland..................................................................................................................................................................................
donderdag 31 augustus 2017
MODERNE
POLITIEK
Het
raadgevend referendum wordt afgeschaft, want de uitkomsten bevielen
de regenten niet. Maar we krijgen er een gekozen burgemeester voor
terug. De euthanasie-wetgeving zal worden aangescherpt en de
zelfbeschikking verdwijnt weer achter de horizon. Veel van de
gangbare praktijk gaat ondergronds. De leraren er wat geld bij, dan
ook de militairen en de politie.
Uitruilen
heet dit proces, waarin de buit wordt verdeeld.
woensdag 30 augustus 2017
HARLINGER
WANDELVERHALEN
- Om tenslotte in Leeuwarden te worden opgehangen
De doodstraf werd voor Nederland, ten tijde van vrede, in 1870 afgeschaft. Na de Tweede Wereldoorlog werd 152 maal de doodstraf opgelegd, waarvan er veertig door het vuurpeloton werd uitgevoerd. Voor 1870 werd de doodstraf regelmatig opgelegd. Dit kon door het zwaard of door ophanging. In de praktijk werd dit laatste toegepast. De executies in Friesland werden te Leeuwarden uitgevoerd. De spotnaam voor de Leeuwarders herinnert daar nog aan: galgelappers.
Op 23 maart 1860 werd Ype (Baukes) de Graaf uit Workum in het openbaar opgehangen. Deze executie, die op marktdag werd gehouden en veel publiek trok, was de laatste, die in vredestijd werd voltrokken, voordat de doodstraf werd afgeschaft. Ype (Baukes) de Graaf bracht de meeste tijd, die hij buiten de gevangenis doorbracht, in Harlingen door. Hij was al op jeugdige leeftijd op het slechte pad geraakt en op 18-jarige leeftijd wordt hij wegens herhaalde diefstal tot twee jaar tuchthuis veroordeeld. Hierna volgt al snel een tweede veroordeling: geseling met een strop om en 7 jaar tuchthuis. In 1843 wordt Ype veroordeeld tot geseling, brandmerking en 8 jaar tuchtschool. Na deze straf blijft hij drie jaar op vrije voeten om uiteindelijk toch weer tegen de lamp lopen. Vijf jaar tuchthuis en geseling was dit maal de straf.
In Harlingen, waar hij gedurende zijn vrije jaren verbleef, had hij kennis gekregen aan Aafke Monsma. Zij trouwden niet, maar toch kregen ze twee kinderen. Een van de kinderen overlijdt jong, de tweede is vijf jaar oud als haar vader in 1859 vrijkomt en weer naar zijn gezinnetje terug wil keren. Aafke wil echter niets meer van hem wil weten. Ype dringt aan, maar Aafke blijft weigeren.Ype Baukes de Graaf druipt af, maar op de avond van vrijdag 2 september slijpt hij in de Spoketuin bij de Kerkpoortsbrug zijn mes aan beide kanten vlijmscherp. De volgende morgen al gaat hij heel vroeg naar de aardappelmarkt. Hij neemt aan dat Aafke daar aan het werk zal zijn. Harlingen kende toen nog vele grachten en vaarten. Daarvan werd druk gebruik gemaakt om groente, aardappelen, turf en andere handelswaar met bargen aan te voeren. Ype treft Aafke op de Spekmarkt, waar ze met sjouwwerk bezig was. Hij loopt op haar toe en waarschuwt haar nog een maal met de woorden: "Aafke, beraad je". Aafke blijft weigeren. Hierop trekt Ype zijn mes en steekt zeven keer toe. "O, mien arm kien, mien arm kien", waren Aafkes laatste woorden. Dokter Ansingh, die men te hulp heeft geroepen, kan niets meer doen.
Haar moordenaar was ondertussen de stad uitgevlucht, maar keerde al snel terug en deed alsof er niets gebeurd was. Politieman Westra herkent hem echter en houdt hem aan. Op weg naar het politiebureau dreigt de samengestroomde menigte de arrestant aan te vallen. Agent Westra kan dit maar met moeite verhinderen. Op het bureau geeft Ype Baukes de Graaf al snel toe dat hij de moord heeft gepleegd. Verder vertelt hij ook van plan te zijn geweest zijn dochter te vemoorden. Daarna had hij zelfmoord willen plegen. Op 7 november 1859 werd Ype Baukes de Graaf door het Provinciaal Gerechtshof ter dood veroordeeld. Zijn verzoek om gratie aan Koning Willem III wordt afgewezen.
De uitdrukking "Aafke beraad je" werd daarna nog lange tijd in Harlingen gebruikt om iemand, zij het gekscherend, ernstig te waarschuwen.
It
was in 2014/2015 when the North-Koreans started a major project to
immanentise the Eschaton, the End of the World. Never before were the
Great Powers driven towards planetary annihilinisation, comparable to
the Cuban crisis in the Cold War-period. All because of a tiny rock
in the Japanese Sea, which was claimed and renamed Yin by China.
Japans forces were on highest alert. When finally emotions calmed
down to the levels of secret operations and local warfare and
rebellion, nobody realised the point of no return had passed. The
long planned extinction of the human race had begun. Indeed many
things do come to pass.
I
am totally aware of the fact, that the ritual had begun. But in fact,
I do not know who I am, where I am and why I am here in the first
place. I am watching a group of sparrows on a neighbouring roof. By
means of an intense feedingcampaig, the flock now counts about 100
birds.
This
planet is a strange place. Primitive instincts, high technology and
an agressive attitude against change and development.
In
the meantime, in the Yucatan rainforest, the eyes of a giant
Maya-statue, representing Tlaloc, the raingod, began to weep and soon
the monsoonrain started to pour; never to stop. Nobody saw and
understood this, but Laura, a Dutch tourist, who suddenly realised,
that “the End of the World” had begun. Destruction by water, yet
again and the rise of Atlantis afterwards.
So
I told you about the sparrows and the “End of our World”. In the
meantime I am lookingt out of the window and see endless row of
vehicles moving around. The local people I met so far are extremely
good at one thing: denying the evidence of their own senses.
THE
ATLAN CHRONICLES
REWRITTEN
AND EDITED BY
Jian,
the crazy monk, SiTU
first
trip (Kether). A book of Truth
1.
She
opened her mouth, moved her tongue and said:
“The
Earth quakes and the Heavens rattle; the beasts of nature gather,
while men drifts apart; volcanoes usher up heat while elsewhere ice
melts. And then on other days it just rains. Indeed many things come
to pass.”
She
waited a moment and watched the group of chanting priests, sjamans,
witches and other representative of Gaia, the Mother Earthgoddes.
“They
are all waiting for me.”, she thought, “They need my powers to
open the Gate.”
It
was as if the participants in this ancient ritual sensed her thoughts
and the sounds, movement and manifestations of thoughtforms
intensified and filled the collective aura.
Slowly
she rose and showed her formidable length and living hair. When she
opened her arms to embrace them all, the chaotic scenery felt silent.
Nothing moved.
“Let
the ritual begin.”, it were the first words she spoke in ages.
De kracht van het Finse onderwijs: vier lessen voor Vlaanderen
29/08/17 om 22:00 - Bijgewerkt om 22:03
Bron: Knack
Knack-redactrice Ann Peuteman trok deze zomer naar het Hoge Noorden om uit te zoeken wat we in Vlaanderen kunnen leren van het Finse onderwijs. De belangrijkste punten op een rij.
LES 1: Zorg ervoor dat iedereen leerkracht wil worden
In de top tien van meest gerespecteerde beroepen hoeven Finse leerkrachten alleen brandweerlui en politieagenten te laten voorgaan. Leraar is in Finland een prestigieus beroep. Nochtans verdien je er in het onderwijs gemiddeld niet meer dan in Vlaanderen. Het is eerder de inhoud van de job die veel jonge mensen aantrekt. Finse leerkrachten hebben een grote autonomie: ze mogen zelf bepalen op welke manier ze lesgeven, het leerplan laat hen veel ruimte en als ze niet voor de klas hoeven te staan, mogen ze thuiswerken. Bovendien hebben ze amper papierwerk en krijgen ze veel tijd om lessen voor te bereiden, met collega's te overleggen of speciale projecten op te zetten.Vandaar dat zo veel jongeren zich geroepen voelen om leerkracht te worden. Alleen is dat bijlange niet voor iedereen weggelegd. Wie in Finland wil lesgeven, of dat nu in het eerste leerjaar of het laatste jaar van het hoger middelbaar is, moet een masterdiploma onderwijs op zak hebben. Alleen als je in de middelbare school heel goede punten hebt behaalt, mag je aan zo'n opleiding beginnen. Als je tenminste slaagt voor het zware toelatingsexamen, dat uit twee delen bestaat: een schriftelijke proef die naar je algemene kennis peilt en een interview waarin wordt nagegaan hoe gedreven je bent en of je wel de geschikte persoonlijkheid hebt. Elk jaar mag uiteindelijk maar 1 op de 10 kandidaten aan de lerarenopleiding beginnen. Daardoor belanden alleen de allerbeste en meest gemotiveerde mensen uiteindelijk voor de klas.
LES 2: Laat kinderen zo laat mogelijk kiezen welke richting ze willen
volgenTot hun zestiende hoeven Finse scholieren geen grote beslissingen te nemen. Allemaal krijgen ze min of meer hetzelfde lessenpakket. Ongeacht hun afkomst, woonplaats of aanleg. Wel passen scholen en leerkrachten zich zo veel mogelijk aan de klasgroepen aan zodat ze het beste uit hun leerlingen kunnen halen. Worstelt een kind met een of ander vak, dan wordt meteen ingegrepen om te voorkomen dat het verder achterop raakt. Daardoor is zittenblijven in Finland heel uitzonderlijk, wat niet alleen het zelfvertrouwen van de kinderen maar ook het onderwijsbudget ten goede komt.
Pas op hun zestiende moeten jongeren voor het eerst een belangrijke keuze maken: gaan ze werken, beginnen ze aan een beroepsopleiding of trekken ze naar een academische school die hen voorbereidt op de universiteit? 94 procent van de Finse jongeren beslist om hoger middelbaar te volgen, en haast allemaal behalen ze na drie jaar een diploma. Drop-outs zijn er haast niet en van een watervalsysteem hebben ze in Finland nog nooit gehoord. Volgens onderwijsspecialisten komt dat doordat zelfs laatbloeiers tegen de tijd dat ze zestien worden rijp genoeg zijn om over hun toekomst beslissen. Ook al omdat Finse scholen hun leerlingen bijstaan met professioneel studie- en carrièreadvies.
LES 3: Geef elk kind bijzonder onderwijs
Finse kinderen worden niet in een hokje gestopt, en op papier bestaat er geen onderscheid tussen gewone leerlingen en probleemleerlingen. In Finland krijgt elk kind bij de minste moeilijkheid extra hulp. Of het nu problemen heeft om staartdelingen onder de knie te krijgen, met een leerstoornis kampt, gedragsproblemen of een beperking heeft. Daardoor heeft zo goed als elke leerling ergens onderweg weleens nood aan bijkomende uitleg of ondersteuning, en dat wordt helemaal niet als een stigma aangevoeld. Finse ouders maken er ook geen probleem van dat er in de klas van hun kroost kinderen met een stoornis of beperking zitten.LES 4: Beperk zo veel mogelijk huiswerk en toetsen
In het begin van de lagere school krijgen Finse kinderen alleen in de voormiddag les. Daarna mogen ze in principe naar huis, maar de meesten blijven op school om te sporten of een artistieke activiteit te doen. Hoe ouder ze worden, hoe langer de schooldagen zijn. De school groeit dus mee met de kinderen en niet andersom.Veel huiswerk krijgen Finse leerlingen ook al niet. Noch op de basisschool, noch in het lager middelbaar. Als leerkrachten huistaken opgeven, is dat meestal om hun leerlingen een nieuwe vaardigheid te laten inoefenen. Vaak krijgen niet alle kinderen dezelfde opdracht, maar is het huiswerk op hun specifieke behoeften afgestemd.
Leerkrachten geven niet vaak tests, maar volgen de vorderingen van hun leerlingen dag na dag in de klas op. Het onderliggende idee is dat leerkrachten hun leerlingen moeten leren leren in plaats van hen te leren slagen voor toetsen. In het lager en hoger middelbaar eindigt elke cursus van vijf weken met een toets, maar tussendoor worden amper tests gegeven.
Als leerlingen iets niet begrijpen, of het heel moeilijk hebben met een bepaald vak, wordt dat overdag op school verholpen. Het is heel uitzonderlijk dat ze buiten de schooluren extra opdrachten, bijscholing of privélessen krijgen. Daardoor houden ze veel tijd over voor hobby's en ontspanning, en staan ze onder veel minder druk dan hun leeftijdgenoten in veel andere Europese landen.
Lees ook: Het Finse onderwijs: 'Tot je zestiende ben je in Finland stukken beter af dan in Vlaanderen'
Terug naar School
- De kracht van het Finse onderwijs: vier lessen voor Vlaanderen
- Onderwijs: 'Tot je zestiende ben je in Finland stukken beter af dan in Vlaanderen'
- Wat kan Vlaanderen leren van het Finse onderwijs?
- De kracht van het Fins onderwijs: 'We moeten iets doen met wat jongeren écht boeit, anders dreigen we ze te verliezen'
- Lees alle artikels over Terug naar School
dinsdag 29 augustus 2017
De geschiedenis van Harlingen
Na de Reformatie zijn alle katholieke kerken in de 7 Nederlanden"hervormd". De Michaelkerk werd de Grote Kerk. De katholieken bezochten schuilkerken en werden vervolgd. Pas veel later kreeg de katholieke gemeenschap toestemming om een kerk te bouwen aan de Zuiderhaven. Deze nieuwe kerk wordt de Michaelskerk genoemd. Twijfelachtig omdat Michaelkerken op heuvels liggen, zoals de "Dom", en de paus zou deze kerk nooit met die naam wijden. Kort gezegd, Harlingen heeft twee Michaelkerken.
Na de Reformatie zijn alle katholieke kerken in de 7 Nederlanden"hervormd". De Michaelkerk werd de Grote Kerk. De katholieken bezochten schuilkerken en werden vervolgd. Pas veel later kreeg de katholieke gemeenschap toestemming om een kerk te bouwen aan de Zuiderhaven. Deze nieuwe kerk wordt de Michaelskerk genoemd. Twijfelachtig omdat Michaelkerken op heuvels liggen, zoals de "Dom", en de paus zou deze kerk nooit met die naam wijden. Kort gezegd, Harlingen heeft twee Michaelkerken.
How did Ram Rahim get 20 years in jail instead of 10
How did Dera Sacha Sauda chief Gurmeet Ram Rahim get a 20 year sentence when at first it was stated he was sentenced to 10 years in jail. At 3.30 pm on Monday, the Special CBI court judge pronounced the first verdict awarding him a 10 year sentence.
How Baba got 20 years punishment instead of 10 | Oneindia News An hour later, the judge pronounced the second verdict which handed Ram Rahim another 10 year sentence. It was however only by 6 pm did the judge clarify that the sentences would not run concurrently but consecutively. It was clarified that he would spend 20 years in jail for the rape of two women. It was the case of the prosecution that he had raped two women. The CBI was in fact ready with a second set of arguments had the judge held that he would serve the sentence concurrently. The CBI would have sought for the sentences to run consecutively. The CBI court also ordered a fine of Rs 30 lakh to be paid to the victims who were part of his sect. The judge who pronounced the verdict on the sentence at the Rohtak jail awarded Ram Rahim two terms in the rape cases. The court had convicted him on Friday at Panchkula, but decided to award the quantum of sentence at the jail where Ram Rahim is lodged owing to security reasons.
Read more at: http://www.oneindia.com/india/how-did-ram-rahim-get-20-years-in-jail-instead-of-10-2531913.html?utm_source=daily-newsletter&utm_medium=email-
Read more at: http://www.oneindia.com/india/how-did-ram-rahim-get-20-years-in-jail-instead-of-10-2531913.html?utm_source=daily-newsletter&utm_medium=email-
maandag 28 augustus 2017
ALERT: North Korea launches ballistic missile, flies over Japan: JCS
North Korea launched a ballistic missile towards the Sea of Japan (known in Korea as the East Sea) on Tuesday morning, according to South Korea’s Joint Chiefs of Staff (JCS).
JCS said the launch took place in the vicinity of Pyongyang Sunan International Airport at 0557 KST and that the missile passed over Japan.
The South Korean and the U.S. authorities are reportedly jointly analyzing further details about the launch, and a meeting of Seoul’s National Security Council (NSC) will be held at 0700 KST.
JCS said the launch took place in the vicinity of Pyongyang Sunan International Airport at 0557 KST and that the missile passed over Japan.
The South Korean and the U.S. authorities are reportedly jointly analyzing further details about the launch, and a meeting of Seoul’s National Security Council (NSC) will be held at 0700 KST.
DE
GESCHIEDENIS WORDT GESCHREVEN DOOR
DE
OVERWINNAARS
HET WAPEN
VAN HARLINGEN
Harlingen
verkreeg in 1234 stadsrechten (vermoedelijk) en moet toen al rijk
genoeg zijn geweest om ze te kunnen betalen. Koningen en keizers
waren bevoegd ze te verlenen. De stad verwierf het recht om
vestingmuren te bouwen, munten te slaan en markten te houden. Ook
raakten het stadsbestuur en de rechtspraak nauw met elkaar verbonden.
Stavoren (1118) en Hindeloopen (vermoedelijk in 1225) hebben oudere
rechten, maar die van Leeuwarden (1435), Franeker (1374), Sneek en
Amsterdam zijn recenter. Drachten en Heerenveen zijn vanuit die
optiek dorpen, omdat ze nooit formeel een stad zijn geworden. Dat
geldt ook voor Eindhoven, waaraan de PSV-supporters de strijdkreet
“Boere, Boere” hebben ontleend.
Bij
stadsrechten hoort een stadswapen, dat werd gevoerd en gebruikt in
correspondentie, manifestaties en bij, al dan niet gewapende,
conflicten.
Het
Harlinger wapen kent 4 kwartieren, alternerend keel (rood, links
boven) en zilver of argent (wit). De betekenis: “moed en
opoffering” (keel) en “trouw” (zilver).
Rood
en wit zijn ook de kleuren van de Rooms-Katholieke Kerk en van de
Orde van Tempelieren (Tempelridders).
Op
de witte velden staan vier kruisen in keel en op de rode drie Franse
lelies (in goud of or).
Traditioneel
worden deze “details” verklaard als representaties van de
aartsengel Michael (de kruisen) en de Moeder-Maagd Maria (de “fleur
de lis” ofwel de Franse lelie).
Andere
interpretaties zijn echter mogelijk. De “fleur de lis” is een
ornament, dat de andere details versterkt (de Tempelierenkruisen) en
verbonden is met de Franse koningshuizen en wel speciaal de
Merovingers. Dit was een dynastie van Franse vorsten, die regeerden
na het vertrek van de Romeinse legioenen en werden verdreven door
Karel Martel en de Karolingische vorsten (o.a. Karel de Grote.) De
Merovingische koningen stonden bekend als mystici met “helende
handen”. Ze lieten uit spirituele overwegingen hun haar en baard
groeien en zouden in bezit zijn geweest van de Heilige graal en waren
de hoeders van de “bloedlijn can Christus (zie Maria Magdalena, de
Da Vinci-Code).
Is
er een link met Harlingen of Almenum?
We
weten dat Almenum een heidens cultcentrum is geweest en het zou als
een plek van heling en genezing gefunctioneerd kunnen hebben. Net als
Avalon, was Almenum een eiland en de natuurreligie van de Friezen
leverde “druiden” op, waarvan de genezende krachten door Romeinse
geschiedschrijvers werd geroemd. Wynaldum was in die tijd een
dynamische nederzetting, waar onder andere een goudsmid (of smeden)
actief was en de daar gevonden fibula wordt “Merovingische”
genoemd, evenals de goudschat gevonden te Wieuwerd. De munten die
werden aangetroffen kwamen uit Frankrijk, Spanje en zelfs
Constantinopel. Net als Karel de Grote, trokken de Merovingische van
hof naar hof. Ze kunnen Wynaldum hebben bezocht en er een periode
(soms een seizoen) hebben gebivakkeerd.
Op
de zilveren velden van het Harlinger stadswapen staan vier kruisen.
Ze zouden verwijzen naar Michael, de aartsengel, stadspatroon en
vereerd in de St. Michaelskerk.
Bij
nadere beschouwing zijn het geen klassieke kruisen, maar kruisen,
uitlopend op het einde, met daardoor ook een speciale betekenis, door
het gebruik dat de Tempelieren er van maakten.
Het
zijn kip en klaar Tempelierenkruisen en ze verwijzen naar de
legendarische orde van ridders, met een religieuze roeping, die
oorspronkelijk in de 12e eeuw werd opgericht om de pelgrims in het
Heilige Land te beschermen. Dit gebied was door de eerste kruistocht
veroverd en maakte pelgrimsreizen mogelijk naar bijv. Jeruzalem. De
“Poor knights of Christ” verkregen de naam “Tempelridder”,
nadat ze zich op de Tempelberg in Jeruzalem vestigden en daar hun
hoofdkwartier inrichtten.
De
orde groeide tot een formidabele Middeleeuwse macht met wel 30.000
leden. 1/3e van deze ridders vocht in het Heilige land, de overigen
maakten een banksysteem mogelijk in West-Europa en investeerden in
lucratieve handelsexpedities en nijverheid.
De
Tempelieren orde werd schatrijk, ook in land, dat door de adel werd
geschonken, en financierden, tegen rente, menige oorlog in Europa.
Ook zouden ze in het bezit zijn van heilige relikwieën, die ze in
Jeruzalem en Constantinopel hadden verworven.
De
ridders werden te machtig, zeker in de ogen van de Paus en de Franse
Koning Philip de Schone. Deze vorst hield de Paus gevangen in Avignon
en probeerde hem naar zijn pijpen te laten dansen. Er zijn momenten
geweest, dat de ene Paus hof hield in Rome en de ander in Frankrijk.
In
1307 werd op vrijdag de 13e maart, het grootste gedeelte van de
leidende Tempelieren opgepakt en onder het mom van ketterij en
afwijkend seksueel gedrag veroordeeld en ter dood gebracht. Daarmee
kwam een einde aan de Tempelridders. Een gedeelte vluchtte naar
Portugal en Zwitserland. Ook doken ze op in Schotland en bevochtten
met succes de Engelsen. De lijfwacht van de keizer van Byzantium
bestond o.m. uit voormalige Tempelridders. De organisatie of beter
het netwerk van de ridders ging ondergronds en richtte zich op
wereldlijke zaken. Karel de Grote verdeelde zijn keizerrijk in 325
“departementen” en “fortemannen” vertegenwoordigden Karel.
Het was Gustav Forteman, die de heilige bomen op het eiland Almenum
kapte en met het hout de eerste St. Michaelkerk bouwde (777). Deze
“sterke man” onderstreept het economische belang en de religieuze
functie van Almenum en de “boomtown Harlingen, dat door Karel de
Grote en later de Tempelieren werd onderkend. Er zal dus een
“kantoor” van de Tempelridders in de stad zijn geweest. Wellicht
dat Tempelieren ook hier na 1307 zich onzichtbaar hebben gemaakt en
in de achtergrond opgegaan en verdwenen. Indirect zullen ze de handel
en nijverheid hebben gestimuleerd. De welvaart in Oostergo en
Westergo nam toe. Een economische boost, waar Harlingen en haar
handelaren en avonturiers, van profiteerden.
Philips
de Schone stond uiteindelijk met lege handen. De fameuze schat van de
ridderorde werd niet gevonden. Officieus wordt verteld, dat de
Tempelieren ruim van tevoren, mogelijk uit de kringen van de Paus,
die in Avignon bivakkeerde, waren geïnformeerd en dat de orde
naarstig zocht naar een veilig gebied. Hier zou ook de
Tempelieren-schat worden verborgen. Begin maart 1307 vertrok er een
karavaan van door lastdieren getrokken, zwaarbeladen karren, op weg
naar La Rochelle. Hier werd de inhoud van de karren aan boord
gebracht van, naar verluidt, 17 zeewaardige koggen. De vloot is nooit
in haar thuishaven teruggekeerd.
Waar
heeft men de schat verborgen?
Een
goede kandidaat is Roslynn-chapel, nabij Edingburgh (Schotland).
Onderzoekers hebben het bestaan van een onderaardse ruimte
aangetoond, maar de beheerders van deze prachtige kapel weigeren
toestemming te geven. Engeland kent nog een aantal historische
plekken en monumenten, die te relateren zijn aan de Tempelridders
(Temple Church). Onlangs is in het graafschap Shropshire een
ondergrondse tempelcomplex ontdekt, dat aan de Tempelieren wordt
toegeschreven.
Als
“off-shoot” van het mysterie wordt al ruim 200 jaar gegraven op
het Canadese “Oak-island”. Ook hier doen de meest wilde
speculaties de ronde. De schat van Montezuma, de buit van de
plundering van Havana, de kroonjuwelen van Marie Antoinette of de
piratenschat van Captain Kidd, worden genoemd en gezocht. Op dit
momenten is een boor- en graafproject gestart, dat miljoenen kost en
bitter weinig heeft opgeleverd (tot nu toe).
Dit
nog. De Tempelschat bestaat niet alleen uit goud- en zilverstaven,
gouden munten en juwelen. De orde heeft, naar verluidt prominente
religieuze objecten in het bezit gekregen, zoals juwelen van Salomo
het Ware Kruis (uit Constaninopol), de Heilige Graal en de Ark des
Verbond. In Frankrijk dook gedurende deze periode “de Lijkwade van
Christus” op en in Turijn wordt bewaard. Volgens de kronieken zou
dit fameuze relikwie aan de Tempelieren, “poor knights of Christ”.
In
het denken van de Middeleeuwen bezaten de ridders een enorme
spirituele macht doordat ze over voorwerpen en materialen beschikten,
die door Jezus zouden zijn gebruikt of anderszins aangeraakt. Zo was
de speer van Longistus een veelgevraagd relikwie. Aan de speer werden
magische krachten toegeschreven, omdat de Romeinse legionair een
speer in het lichaam van de Heiland stak, dat bloed en vocht deed
vloeien. Leefde Onze Heer toen nog?
Blijft
de betekenis van de Tempelieren-kruisen op het Harlinger stadswapen.
De aanwezigheid van Tempelridders is evident, tijdens hun
bloeiperiode in de 12e en 13eeuw, maar ook na 1307, toen de Franse
koning een poging deed de Tempelieren uit de roeien. Honderden, zo
niet duizenden werden op de brandstapel gebracht, maar dat was
slechts een fractie van de 30.000 civiele ridders, actief in handel
en nijverheid en vooral de geldhandel. Waren zij het die de bouw van
de eerste stenen kerk mogelijk maakten? Om zich in te kopen bij de
Harlinger vroedschap en Kerk. De Ludingakerk/klooster, bij Harlingen
was een der grootsten en machtigsten van Friesland. Een prima
schuilplek voor Tempelridders, die met de dood werden bedreigd. En
versterking in mankracht voor de inpoldering en drooglegging in
Noord-West Friesland konden de monikken goed gebruiken. Ook een
klooster participeerde in de gemeenschap, dmv. Ziekenzorg, onderwijs,
boeken kopieren in het scriptorium of het brouwen van bier en het
maken van kaas.
Friesland
was in die periode een “vrije zone”, heersers als de Hollandse
graven, de Hertog van Gelre en Duitse vorsten, hadden hier weinig tot
niets te zeggen. Ideale omstandigheden voor de opgejaagde ridders.
Friesland lag geisoleerd en was over land bijna niet te bereiken. Dat
overkwam Philips II. Toen hij zijn nieuwe bezittingen wilde bezoeken,
niet verder kwam, dan de kop van Overijssel. Wel heeft hij Harlingen
diverse schenkingen gedaan, waaronder de klok van het Havenmantsje.
De vroedschap van Harlingen is het gelukt om Almenum van hem te
kopen. Opnieuw een teken van de rijkdom van de stad. Harlingen kon nu
volledig worden ommuurd. Harlingen werd een grote speler in de
vrijheidsstrijd tegen de Spanjaarden en in de Engelse oorlogen.
Maar
niets staat de volgende sprong in de weg.
Misschien voeren de Franse schepen, vanuit La Rochelle,
niet naar Schotland of Canada onderweg, maar naar Harlingen of liever
Almenum, waar de schat vervolgens in de crypten van de Grote Kerk op
de Berg is verborgen. Michael, de aartsengel als schutspatroon die
ten strijde trok tegen het kwaad en zegevierde. Een perfect
“role-model” voor de Tempelorde, die gedurende hun gehele bestaan
de oprukkende Islam had bevochten.
Toen
Almenum in gebruik was bij de Friezen en Almenum een religieus
centrum, bekend om zijn druiden, barden en sjamanen en er sprake was
van een “heilig” woud, zullen er tunnels en holten zijn gegraven.
Ter bescherming, ter opslag en voor privacy. In Shropshire in
Engeland is vrij recent een dergelijke tempelruimte ontdekt. Het
geeft een fascinerend beeld, als daar
de kaarsen worden ontstoken.
De
bestaande ondergrondse ruimten kunnen worden verruimd en verborgen.
De Tempelieren hadden daar ervaring mee. Ze bivakkeerden lange tijd
tussen de restanten van het paleis van Salomo op de Tempelberg van
Jeruzalem en groeven daar naar schatten (spiritueel dan wel
materieel).
Ook
de berg van Almenum is naar mijn mening een mogelijke locatie van de
Tempelieren schat, verborgen onder steen en gras. Opgeborgen in de
catacomben van de eerste stenen Michaelskerk zou de schat gemakkelijk
te verbergen zijn. Vanaf het begin zullen de voormalige Tempelridders
de schat hebbeb bewaakt. Dit geheim zal door de generaties heen zijn
bewaard en gekoesterd, binnen de muren van de oude stad Harlingen.
De
tradities en gebruiken, de kleding en versierselen van de Tempelieren
worden in de moderne tijd door de Vrijmetselarij uitgedragen en
vertegenwoordigd. Harlingen kent een loge. Zouden zij de bewakers en
hoeders van de immense Tempelschat zijn?
zondag 27 augustus 2017
Abonneren op:
Posts (Atom)