woensdag 15 januari 2014


SiTU NOTEBOOK

JANUARY 15, 2014





WW1-DIARIES
LONDON: Britain is recruiting an army of amateur historians to sift through more than 1.5 million pages of diaries written by World War I army officers, published online for the first time 100 years after the conflict began.
Spanning the whole of the 1914-18 conflict, the diaries are the official record of the war by British army units — but deeply poignant testimony can be found among the battalions' day-to-day accounts of their movements.



Nederlander heeft toegang tot meest gevarieerde menu

Onderzoek: minder hartaanvallen met mediterraan dieet
UTRECHT - Diverse groenten in een winkel. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat ongeveer 30 procent van de hartaanvallen en andere hart- en vaatziekten voorkomen kan worden door het eten van mediterraan voedsel zoals olijven, olijfolie, bonen, vis, fruit en groente. Ook het drinken van een glas wijn bij de maaltijd bevordert de gezondheid blijkt uit het onderzoek, gepubliceerd op de Amerikaanse website The New England Journal of Medecine's Web. ANP ILVY NJIOKIKTJIEN

Nergens ter wereld hebben inwoners zo veel en zulk gevarieerd voedsel binnen handbereik als in Nederland. In een ranglijst van 125 landen die Oxfam Novib opstelde staat Nederland bovenaan.
Wereldwijd gaan meer dan 840 miljoen mensen met honger naar bed. De onderzoekers gingen onder meer de mate van ondervoeding na en of het voedsel in een land betaalbaar is. Ook werd de kwaliteit van het voedsel beoordeeld en werd nagegaan of mensen toegang hebben tot schoon water. Ook werd gekeken naar hoeveel mensen met overgewicht of diabetes kampen.



Nederland prijkt boven aan de lijst, gevolgd door Frankrijk en Zwitserland. Hekkensluiter op de lijst is Tsjaad. Daar heeft een op de drie kinderen een te laag gewicht. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staan niet in de top tien. Dat zou komen door de relatief hoge voedselprijzen en doordat daar meer mensen met overgewicht kampen. Nederland scoort alleen slecht op het gebied van overgewicht: een op de vijf mensen in Nederland heeft een BMI (body mass index) van meer dan 30.


Zeker 12 doden bij zware overstromingen in Brazilië


De Braziliaanse stad Altamira werd op 26 december 2013 al het slachtoffer van de hevige regenval. © photo news
Door hevige regenval in Itaoca, op 340 kilometer van het Braziliaanse São Paulo, zijn al zeker twaalf doden gevallen. Er worden tien mensen vermist.
Volgens de burgerbescherming moesten 332 mensen, ofwel tien procent van de totale bevolking van Itaoca, hun huis verlaten omdat het waterpeil van de Palmital sterk was gestegen. Itaoca zit sinds gisteren zonder elektriciteit en stromend water. Volgens de autoriteiten raakte een honderdtal huizen beschadigd. Ook in het naburige Apiai staan vijftig huizen onder water.


Vaticaan wil fonds voor 'arme heiligen'

VATICAANSTAD (ANP) - Het Vaticaan wil een fonds oprichten om bisdommen en religieuze ordes en congregaties te helpen die te weinig geld hebben om een zalig- of heiligverklaringsproces op gang te brengen. Ook komt er een 'prijslijst' waaruit blijkt hoeveel een stap in zo'n proces kost. Dat bleek dinsdag uit een bericht in de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan.
De procedure voor een zalig- of heiligverklaring kan duizenden euro's kosten. Bisdommen en religieuzen moeten er flink wat geld voor overhebben om materiaal te verzamelen over een persoon die daarvoor in aanmerking lijkt te komen en getuigen te vinden die het Vaticaan van de zalig- of heiligheid van iemand kunnen overtuigen. Ook de artsen die moeten vaststellen of er een wonderbaarlijke genezing heeft plaatsgevonden, brengen de kosten in rekening.



NEW YORK (ANP) - Een 120 jaar oud biljet van 1000 dollar heeft op een veiling in het Amerikaanse Orlando een recordbedrag van bijna 3,3 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) opgebracht. Nog nooit was voor een bankbiljet zo veel geld betaald tijdens een openbare veiling, aldus Heritage Auctions dinsdag.
De koper wilde volgens het veilighuis anoniem blijven. Het gaat om het enige exemplaar van het in 1890 uitgegeven biljet dat in particuliere handen is. Het was in 1970 voor het laatst openbaar verkocht. Toen bracht het 11.000 dollar op.



Create your own Electricity for free: http://greensciences.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten