zondag 6 januari 2013

DE STENEN VAN DE STAD, h. 10


Het landschap in en om Harlingen heeft in de afgelopen tien- duizenden jaren veel veranderingen ondergaan. Zo lag het lang niet altijd aan zee (maar wel aan water) en lag het ooit onder de rook van een actieve vulkaan. Gelukkig voor ons, ligt deze nu bedolven onder drie kilometer zand, slib en klei; halverwege Vlieland. Als er warm water kan worden opgepompt, zoals in Friesland het geval is, wijst dat op een vulkanisch verleden.

Almenum was een logisch plaats om zich te vestigen. In vergelijking met de rest van het landschap was het hoog en dus droog. Heuvels waren gemakkelijk te beschermen en waren van oudsher knooppunten van (water)wegen.

In voor-christelijke tijden was Almenum een belangrijk heiligdom voor de Friezen. Waarschijnlijk hebben hier heilige eiken gestaan, houten afgodsbeelden en simpele verblijven voor priesters en passanten. Er moet een haven en overslag zijn geweest, autoriteiten en militairen. Herbergen hebben er gestaan en woonboerderijen. Vissers zullen zich er hebben gevestigd, evenals handelaren en ambachtslieden. Almenum was een micro-kosmos, een weerspiegeling van het latere Harlingen, dat Almenum annexeerde, maar er wel ter kerke ging.

Almenum is ook bijzonder, omdat het op een kruispunt van lay-lijnen ligt. Dit zijn zogenaamde “energiebanen/wegen van de aarde”. Het zenuwstelsel van moeder Gaia. De heiligdommen van de heidense Friezen werden (bewust) op deze plekken gebouwd, om tijdens de rituelen deze aard-energie te kunnen gebruiken en te manipuleren. Op sommige plekken, kruisen die lijnen zich, waardoor een zwaartepunt ontstaat. De Dom van Almenum staat op zo'n kruispunt; net als Stonehenge bijvoorbeeld. De christelijke missionarissen hadden de gewoonte om heidens heiligdommen te vernietigen en heilige bomen te kappen. Daarna werd op die plek een christelijke kerk gebouwd. De oude, middeleeuwse kerken, die we in Friesland aantreffen, staan dus op een plek waar contact met de aarde-energie mogelijk was en men in verbinding kon komen met het energie-patroon van de aarde.

Lay-lijnen zijn recht en kunnen worden gevonden door op een landkaart de kerken met elkaar te verbinden. Een mooi voorbeeld van een regionale lay-lijn is die tussen Harlingen (Almenum) naar Ried, via Midlum, Dongjum en Boer. De vijf kerken liggen op 1 rechte lijn. Almenum was een knooppunt van lay-lijnen. In vroeger tijden probeerde gelovigen in contact te komen met “moeder aarde” en te delen en deel te hebben aan die energie. Op Almenum zal die energie in een ver verleden ook zijn gezocht en gevonden. Door gelijktijdig op verschillende locaties rituelen uit te voeren, waarvoor de Friezen een uitgebreide kalender bezaten, bracht men een eerbetoon aan de vruchtbare aarde en onderhield men de ley-lijnen, die op hun beurt weer de aarde voedden en tot leven brachten. Almenum verwijst naar de periode van de verering van de “Moeder-Godin”, die door het patriarchale christendom werd verdreven, dat het fundament werd van de moderne stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten