woensdag 26 december 2012

DE STENEN VAN DE STAD, h. 4


Als elk vooruitstrevend land worden er in Nederland dierproeven uitgevoerd. In de gezondheidsindustrie, cosmetische research en in laboratoria worden tienduizenden proefdieren, per jaar, gebruikt en meer dan de helft het loodje legt. We hebben het over tientallen apen, marmotten, muizen en ratten. Maar ook grotere zoogdieren worden gebruikt, waaronder honden. De proefdieren worden gevangen, apen, vissen en slangen, maar het grootste aantal wordt gekweekt.

Zo ook honden. Waar gebeurt het dan, wilt U weten? In dit geval op de Utrechtse Universiteit, afdeling Diergeneeskunde.

Robyn is een Beagle en deze zijn uitermate geschikt voor dierproeven, reclamedoeleinden, maar ze hebben nog een voordeel: ze zijn heel sterk en moeilijk “te hanteren”. Dit komt goed van pas, want door deze eigenschap worden Beagles gebruikt voor de opleiding van vee- en dierenartsen. Ze worden dagelijks getiranniseerd, mishandeld en er worden ook allerlei interessante proefjes met ze gedaan. Een dierenarts moet ook leren injecteren en opereren tenslotte. Voor een dergelijk hondenleven leek ze voorbeschikt.

Gelukkig heeft de Universiteit soms dieren over en wij hadden ons als kandidaat gemeld. In mei 2000 werden we gebeld, het hondje mocht opgehaald worden. Dat werd dus Robyn, een vrouwtje zonder een bruin dek.

Ze was 6 weken oud en paste nog op mijn hand. We werden op slag verliefd. Robyn besefte niet aan welk lot ze was ontsnapt. Daarom stapte ze ook onvervaard haar nieuwe wereld in, zich van geen kwaad bewust. Ze was nog zo klein, dat ze onder onze bank kon lopen en dat deed ze.

Onder de bank lag Hazel, die de onbekommerde indringster eerst probeerde te negeren, maar toen dat lukte, met haar poten slaand, onder de bank vandaan roeide. Het leek wel of ze besefte, dat haar schuilplaats voorgoed was verdwenen.

Die nacht heb ik een huilende Beagle uit de kartonnen doos, waar ze moest overnachten, met paar sokken, gehaald. Ik kon het gejank niet verdragen en nam haar daardoor maar in ons bed. Tevreden nestelde ze zich onder de warme dekens.

Het heeft drie dagen geduurd, voordat Hazel haar moederrol accepteerde, maar vanaf dat moment zijn onze twee honden, onafscheidelijk geworden. Zoals Yin en Yang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten