vrijdag 7 april 2017


DE GESCHIEDENIS VAN HARLINGEN

KERKEN IN BALLINGSCHAP (1)



De Reformatie in de Nederlanden heeft in de 16e en 17e eeuw niet alleen op het religieuze vlak voor een maatschappelijke omwenteling gezorgd De vele Friese kloosters liepen leeg en werden vervolgens geplunderd en verwoest (Ludinga-klooster nabij Harlingen), scholen verdwenen en de Rooms-Katholieke kerken gingen over in protestantse handen. Dit gebeurde ook bij de Harlinger St. Michaelkerk, die een Nederlands-Hervormde kerk werd.

De katholieke kerk werd gedwongen tot een (gedoogd) ondergronds bestaan en menig katholiek werd de stad uitgejaagd (veldpapen) of een bepaalde wijk of straat (Papenblik, Papenstraat in Deventer) toegewezen.

Rond 1800 werd een katholieke schuilkerk getolereerd. Het lag aan een nauwe steeg tussen de Zuiderhaven en de Schritzen. Aan het einde van de 19e eeuw waren de onderlinge verhoudingen genormaliseerd. De Harlinger Katholieken kreeg toestemming van de Aartsbisschop van Utrecht om een nieuwe kerk te bouwen en 1881 is deze gereed gekomen en op 31 mei geweid. Bouwmeester is Alfred Tepe, die ook de R-K kerk in Workum bouwde, aanvaardde de klus.

Bouwkosten 139.997 gulden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten