donderdag 16 februari 2017


DE GESCHIEDENIS VAN HARLINGEN
DE REVOLUTIE STAAT VOOR DE DEUR
In 1795 wordt de vroedschap van Harlingen, te vergelijken met het huidige college van Burgemeester en Wethouders. Afgezet. Er wordt een nieuwe stadsregering benoemd. Vervolgens werd in een grote optocht de Vrijheidsboom opgehaald en voor het stadhuis geplant. Men danst de “Carmagnole” en wordt tot diep in de nacht in “de Gouden Leeuw” voortgezet. De mensen hoopten op gouden tijden nu de regenten waren verdwenen. De... ingekwartierde Franse soldaten kosten veel geld en al snel is dit op. Geld verdienen door visserij of handel is ook onmogelijk, omdat de Franse commandant de havens heeft stilgelegd. De Harlinger bevolking begon te morren. Maar tot ongeregeldheden kwam het niet, “ook niet tijdens de kermis”.
Door de oorlog tussen Frankrijk en Engeland raakten we onze koloniën kwijt. Handel met Engeland was, binnen het continentale stelsel, verboden. De Harlingers moesten zich met surrogaten van allerlei levensmiddelen behelpen (suiker en koffie). Geulen naar de Noordzee werden beheerst door de Engelse marine. Harlinger schepen werden opgebracht en worden “geconfisqueerd”, als zijnde oorlogsbuit. De Engelse oorlogsbodems lagen binnen het zicht van de stad. Harlinger schippers profiteerden van rustige periodes om waren te smokkelen. Hierop stonden echter hoge straffen.
De armoede nam toe en in 1803 zag Harlingen zich gedwongen om een lening van 5000 gulden aan te gaan. De gebouwen van het gemeentelijke Weeshuis, dienden als onderpand.
Meer weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten