dinsdag 7 februari 2017

DE GESCHIEDENIS VAN HARLINGEN
25 MEI 1772,
EERSTE STEENLEGGING GROTE (HERVORMDE) KERK
“En zien we op die 25ste Mei des middags een 18-tal personen, waaronder de vier predikanten der gemeente, vooraf gegaan door de stadswacht en gevolgd door stadsboden en stadsbedienden naar het huis van de burgemeester, dhr. Van Plettenberg, gaan, waarna de stoet in dezelfde volgorde naar de plaats van de kerkbouw ging....
Voorop ging nu de architect, die de eerste steen droeg, terwijl naast hem een stadsbode liep, die een schotel droeg met daarop een zilveren troffel en een fraai schootsvel.
Bij de Hofstraat voegden zich nog twee trompetters, die het “bekende airtje” Wilhelmus van Nassouwen bliezen.
Terwijl er een massa mensen aanwezig waren, werd de eerste steen in de noordoosthoek van de nieuwe kerk gelegd en voorts een beetje meer zuidwaarts om ingebouwd te worden, een paar vierkante blauwe stenen, die uitgehold waren. Door dezer stenen op elkaar te leggen ontstond een ruimte, waarin twee zilveren plaatjes werden gedaan. Op het ene plaatje staat het feit van de eerste steenlegging vermeld, op het andere de namen der regerende burgemeesters, der predikanten en de naam van de kolonel der schutterij.
Na de eerste steenlegging ging het gezelschap naar het stadshuis, waar nog een tiental genodigden bijeen kwamen en waar men zich te goed deed aan de maaltijd, die op de raadskamer in gereedheid was gebracht.
Merkwaardig is zeker, maar toch ook weer heel gewoon, dat tevens wordt vermeld, dat de maaltijd vrij lang duurde, omdat de aanwezige gasten met veel genoegen bij elkaar waren en meer dan tien maal aandacht gevraagd werd voor heren, die een heildronk wilden wijden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten