zaterdag 26 mei 2018

TUNGUSKA (SIBERIE): HET RUSSISCHE ROSWELL?

OP 30 JUNI 1908, OM ZEVEN UUR 'S MORGENS ZIEN DE BOEREN, VISSERS EN JAGERS BIJ DE TUNGUSKA-RIVIER IN SIBERIE EEN KOLOSSALE VUURBAL IN DE LUCHT. ZEVENTIEN MINUTEN LATER VOLGT ER EEN DAVERENDE EXPLOSIE. 2000 KM2 NAALDBOMEN LIGGEN PLAT OP DE GROND. DE DAAROP VOLGENDE VUURSTORM LEGT NOG EENS 10.000 KM2 BOS IN DE AS.

PAS 19 JAAR LATER, ALS DE COMMUNISTEN STEVIG IN HET ZADEL, WORDT EEN EXPEDITIE NAAR HET AFGELEGEN GEBIED GESTUURD. DE GROEP IS GESCHOKT DOOR DE ENORME VERWOESTINGEN EN NOTEREN NEGENHONDERD OOGGETUIGENVERSLAGEN. VREEMD GENOEG KAN MEN GEEN INSLAGKRATER ONTDEKKEN. GEZIEN DE OMVANG VAN DE RAMP EN HET FEIT, DAT BOMEN AS LUCIFERHOUTJES ZIJN AFGEKNAPT, CONCLUDEERT MEN, DAT EEN BUITENAARDS VOORWERP ALS EEN GROTE METEORIET OF ASTEROIDE IN OF BOVEN DE BERGEN BIJ TUNGUSKA MOET ZIJN GEEXPLODEERD.



Voor, gedurende en na de inslag constateerden Russische weerstations in de regio, ernstige storingen in het elektromagnetische veld van de aarde en opvallend veel atmosferische activiteit, o.a. Het Noorderlicht. Deze werden op dat moment niet met de Tunguska-inslag in verband gebracht. Net zo min als de geheimzinnige dodelijke ziekten die onder mensen en vee uitbraken en de groeispurt, die de natuur doormaakte. Dit is later aan de hand van jaarringen aangetoond. De bomen bleken in de jaren na de inslag abnormaal hard te zijn gegroeid.

Tunguska werd in de boeken bijgezet als een meteorietinslag of de restanten van een komeet.

In augustus 1945 schudde de aarde opnieuw. Er vielen atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De Russen kregen al snel luchtfoto's in handen van de vernietiging, die de bommen hadden aangericht. Opvallend voor hen was, dat de gevolgen van de bommen erg veel leek op de verwoesting bij Tunguska. De interesse van Stalin was gewekt en de Veiligheidsdienst (de latere KGB) kreeg opdracht het voorval te onderzoeken. Hoofd van de onderzoekscommissie was professor Roloven, een Held van de Sovjet-Unie, en de latere vader van het Russische ruimtevaartprogramma. Er werd uitgebreid onderzoek gedaan. Men vond de plek, van waaruit de explosie op gang was gekomen, maar sporen van een meteoriet werden niet gevonden. Korolov's team ontdekten metaaldeeltjes in de gevelde bomen, evenals hoge concentraties radio-actieve contaminatie.

De ooggetuigen waren eenstemmig in hun verklaringen, dat het voorwerp in de atmosfeer van koers was veranderd, voordat het was neergestort. Dit sloot een meteoor of komeet uit. Voor Korolov vielen de puzzelstukjes in elkaar. In Tunguska was sprake geweest van een kernexplosie. Geen land ter wereld was in staat om een atoombom te produceren en te lanceren. Een uit de hand gelopen experiment van de geniale ingenieur en uitvinder Nikola Tesla? Ook dat lijkt uitgesloten. Korolov kon slechts de conclusie trekken, dat boven Tunguska de atoomaandrijving van een ruimtevaartuig van buitenaardse origine moet zijn ontploft.
 
A forest with missing trees

De reactie van Stalin was tweeerlei. Alle gegevens, die konden wijzen op een mogelijke ufo, werden diep in de archieven verstopt. De bevolking van Tunguska moest als inleveren, dat aan de ontploffing herinnerde en werd gedwongen de officiële regeringsverklaring te verwoorden. Tunguska was getroffen door een meteoriet. Een afwijkende mening leverde deportatie door de KGB op.

Deze repressie was zo effectief, dat tot in de tachtiger jaren wetenschappers naar uitleg zochten, voor de baan en de gevolgen Tunguskameteoriet. Pas na de val van de Sovjet-Unie zijn deze gegevens boven tafel gekomen. De regio is echter afgesloten voor buitenlandse onderzoekers. De andere reactie van Stalin was dat Korolov carte blanche kreeg voor de ontwikkeling van een ruimtevaartprogramma. En met succes. De Russen troefden de Amerikanen keer op keer af. De eerste satelliet (de Spoetnik), de eerste ruimtesondes, het eerste aardse wezen in de ruimte (Laika) en de eerste man en de eerste vrouw waren Russisch. Met de ineenstorting van de Sovjet-Unie kwam er ook een einde aan hun ruimtevaartprogramma. Op dit moment is men volstrekt afhankelijk van subsidies en samenwerkingsprojecten met de VS. Uit angst, dat de hooggekwalificeerde technici, overlopen naar de zg. schurkenstaten, houden de Amerikanen het Russische ruimtevaartprogramma op de been.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten