woensdag 30 mei 2018

HET IS ALTIJD ANDERS, ALS JE DENKT

IS EN WORDT ER MET ONZE GESCHIEDENIS GEKNOEIT?



In 1685 publiceerde Jean Hardouin, een Engelse geleerde, een ongewone opvatting over Griekse en Romeinse geschriften. Hij was ervan overtuigd, dat deze door Benedictijner monniken waren vervalst en dat een groot gedeelte van de klassieke geschiedenis fictie was. Hij stierf in 1729, zonder dat hij in staat was gebleken deze opvatting overtuigend te bewijzen.
Afbeeldingsresultaat voor anatoli fomenko
 
De Russische wiskundige Anatoli Fomenko (geb. 1945), prominent lid van de Russische Academie voor Wetenschappen, gaat nog een stapje verder. Hij beweert niet alleen dat de klassieke geschiedenis op fantasie berust, maar ook dat dit voor de Middeleeuwen en de Renaissance geldt. Jezus zou naar zijn opvatting niet rond het jaar 0 zijn geboren, maar in 1053 en 1086 zijn gekruisigd. Fomenko noemt dit de Nieuwe Chronologie. Het Romeinse rijk werd in de 9e eeuw gesticht en de geschiedenis van het Byzantijnse Rijk is verward met die van het Engelse koninkrijk. Na de val van deze stad aan de Bosporus vluchtten haar inwoners naar Albion. Fomenko baseert zich op wiskundige formules en modellen, die hij op de klassieke chronologie loslaat. Ook worden de astronomische en astrologische verwijzingen in de oude manuscripten gebruikt. De uitgeverij van zijn boeken heeft een beloning van 10.000 dollar uitgeloofd, voor iedereen, die kan aantonen dat een historisch voorwerp of artefact ouder is dan 1000 jaar. Zij willen hiermee aantonen dat de op dit moment gebruikte dateringsmethoden niet deugen en daarom onbruikbare resultaten opleveren. Tot nu toe is de prijs niet uitgekeerd.
Anatoli Kasparov is een overtuigd aanhanger en propagandist van Fomenko's opvattingen. Sceptici betichten de Russische wiskundige van extreem chauvinisme. Door aan te tonen dat de Engelse cultuur een voortzetting is van de Byzantijnse, bewijst hij indirect dat Rusland de eigenlijke bakermat is van de “empirical culture”. De Russische tsaren beweerden namelijk, dat ze van de Keizerlijke Byzantijnse vorsten afstamden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten