donderdag 31 mei 2018

DE GESCHIEDENIS VAN HARLINGEN

DE STAD IN FEESTDOS, 700-JARIG BESTAAN (1934)



Ondanks de korte tijd van voorbereiding – het moet ons van het hart – waren vrijwel alle voornaamste straten, keurig, ja zelfs grootsch en grandioos versierd.

in de “N. Harl. Crt.” van Dinsdag 28 Augustus 1934 lezen wij de volgende levendige beschrijving:

Wanneer men vanaf de Midlumerweg onze stad zal betreden wordt het oog direct geboeid door het verlichte V.V.V.-gedenkteken, waarnevens in electrische letters den Vreemdelingen het “Welkom” wordt toegeroepen. Dan volgt over de brug de fraai nagebootste Franekerpoort. De heeren Tj. Alkema en Westra, die resp. voor de decors en het timmerwerk zorgden – zoo goed als gratis nog wel – hebben alle eer van hun werk. Trouwens de gehele versiering van de Hoogstraat dwingt bewondering af. Aan weerszijden staan niet minder dan 48 zuilen opgesteld, versierd met bloembakken en onderling verbonden door bogen van groen en bloemen. Een 23-tal electrische lampen zorgen voor een zee van licht.

Een en ander dwingt temeer bewondering af wanneer men zich bedenkt de versieringscommissie slechts over zeer weinig contanten beschikte. We vinden daarom het idee zo slecht nog niet bij de poort een poortwachter neer te zetten als bewaker van een bus voor vrijwillige tolgelden. We gunnen het Hoogstraat Comité graag menig dubbeltje!

Naast de Hoogstraat zorgen ook de Rommelhaven en Gr. Sluis voor een passende versiering. Om de bomen zijn hier bloembakken getimmerd, terwijl onderling verbindingen zijn aangebracht van dennegroen enz. Lampions geven hier een aardige verlichting. De Kl. Voorstraat biedt vooral 's avonds een fantastisch schouwspel. Over het karakteristieke grachtje zijn een 11-tal bogen gespannen alle met 34 lichtpuntjes. De bogen zijn versierd met dennegroen, vlaggen en bloemen. Op de walkant staan voorts een 28-tal lichtzuilen opgesteld, waarvan 4 op de hoeken van de pijp. In het zuiden der gracht daalt een trapje in het water af, dat dienstig is om de gratis varende gondels te bereiken.

Venetië zou bijna jaloersch kunnen worden!

Het plan voor deze keurige versiering werd in hoofdzaak gemaakt door den heer Joh. Herger, die dus wel eer van zijn werk heeft!

Op de Voorstraat zorgde de heer G.J. Wesselink voor een ontwerp met hyper-moderne verlichting.”
 
Afbeeldingsresultaat voor harlingen 700 jaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten