dinsdag 30 januari 2018


TEMPELIEREN, EEN SCHAT EN ALMENUM


Toen ik de rol van de berg van Almenum in ging zien, als een bijzondere, heilige plek, duizenden jaren oud en tot de kap van de bomen, een actieve heidense hotspot Tot het jaar 777, vanaf dat moment neemt die masculine patriarchale energie in de vorm van de kerk, de rol over van Moeder Aarde en het centraal stellen van de natuur(krachten). In het middelpunt staat vanaf dat moment de christelijke Michaelkerk, een gewichtige naam en bij uitzondering toegestaan (de kerk moet op een heuvel/berg liggen, een verheven plaats). Die positie werd in de loop der jaren versterkt. Gedurende de eerste jaren van haar bestaan verwierf ze een (niet-christelijke) relikwie: het vaandel van Friso, dat magische en wonderbaarlijke krachten bezat. Dit vaandel werd na gebruik in de strijd, na een oproep door Karel de Grote, samen met zijn wapenrusting, door Magnus Forteman, (een in Harlingen gestationeerde held en aanvoerder) aan de kerk geschonken in 803. De kerk beheerde ook de 24 Friese Keuren; waarin de Friezen de vrijheid werd gegund door Keizer Karel de Grote, die in 800 door de paus in het door Friese troepen bevrijde Rome was gekroond. Ze hoefden geen heer boven zich te dulden, behalve de Keizer en Lex Frisianum was recht. Dit waren belangrijke relikwieen. Zo schonk een andere Friese held een botje van de Heilige Magnus Dit gedeelte van een vroeg-christelijke martelaar werd in de kerk tentoongesteld. Herilo had het uit handen van de Rooms-Katholieke paus ontvangen. Het was een beloning voor de strijd van de Friezen tegen de Saracenen in Spanje. Dit trok natuurlijk veel pelgrims.
Dat prop je niet in zo'n kleine, houten koorkerk met een diepte van hooguit 30 meter, De enige mogelijkheid is ondergronds te gaan. Misschien kon men gebruik maken van door druiden gegraven gangen en crypten. Daarover is niets concreets bekend, al heb ik diverse verhalen gehoord over onderaardse gangen In 2016 is in Engeland een onderaardse tempel ontdekt, met plateaus, nissen en besloten ruimtes. Toegeschreven aan de Tempelieren en voor de archeologen een totale verrassing.
Mochten er zulke ruimtes onder Almenum zijn, dan zullen er wellicht historische artefacten worden gevonden. De grafstenen uit de voorlaatste, Hervormde kerk bijvoorbeeld. Misschien de Tempelierenschat. Varend vanuit La Rochelle naar Harlingen was voor de Tempelridders een bekende route. De Friezen waren onafhankelijk, zelfstandig, onversaagd en kosmopolitisch. Frankrijk was ver weg. Tot slot: voor de Tempelieren was de aartsengel Michael een leidend voorbeeld. De Tempelridders bevochten op hun manier de duivel in de vorm van de Islam, maar werden rijk door leningen aan vorsten, handel en economische investeringen. Een Middeleeuwse multinational.
Misschien komt het magische, rode vaandel van Friso, aartsvader der Friezen boven water of het relikwie van de Heilige Magnus; een martelaar uit de 3e eeuw. Het ging waarschijnlijk om een vinger van deze Heilige, die door de  Friese held Herilo, uit handen van de paus ontvangen als beloning voor zijn dappere strijd tegen de Saracenen en die vervolgens het relikwie aan de  Michaelkerk schonk.

De Tempelieren werden gewaarschuwd wat hen op vrijdag de dertiende 1307 te wachten stond en de ridders van Christus zouden in staat moeten zijn geweest om deze, omvangrijke schat uit Frankrijk te smokkelen. De relikwieën, waaronder een Baphomet en een gedeelte van het Heilige Kruis, konden gemakkelijk en compact (een lijkwade) worden ingepakt, en werden naar La Rochelle gebracht en op 17(?) schepen geladen. Er zijn mogelijk contacten geweest tussen Tempelier-schepen en Harlinger koopvaarders. Ook zou er op Almenum, een kluster eilandjes een kantoor van de Ridders van Christus zijn geweest. Harlingen werd al door Karel de Grote als economische, bestuurlijke eenheid gezien. Harlingen werd bestuurd door een “forteman”, letterlijk sterke man. Hij was de plaatsvervanger voor Koning Karel dan wel van de Keizer.
Het was Gustav Forteman, die de heilige bomen van Almenum kapte en de eerste houten kerk bouwde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten