vrijdag 23 januari 2015


Opnieuw ongewapende, zwarte man in VS doodgeschoten door politie


© ap

In de Verenigde Staten is een video openbaar gemaakt waarop is te zien is dat twee agenten een ongewapende zwarte man doodschieten. Het incident had plaats op 30 december in Bridgeton, New Jersey. De man werd neergeschoten toen hij met zijn handen in de lucht uit zijn auto stapte.
In de VS is de afgelopen maanden grote ophef ontstaan over diverse soortgelijke incidenten. De hevig bekritiseerde politieoptredens, waarbij ongewapende, vaak zwarte, mensen werden gedood, hebben geresulteerd in massademonstraties in de grote Amerikaanse steden.

De politie in Bridgeton stopte de auto van de man, omdat hij was doorgereden bij een stopbord. Op de videobeelden is te zien dat de twee agenten op de Jaguar afgaan. Een van de agenten roept tegen zijn collega dat hij een wapen in de auto ziet liggen. De collega roept vervolgens tegen de man: 'Als je ergens aankomt, dan ben je dood.' Ondanks het bevel in de auto te blijven zitten, stapt de man uit. Daarna wordt hij van dichtbij doodgeschoten.

Geweld tegen politie
Eén van de agenten herkende de man, die hij het jaar ervoor nog had gearresteerd wegens een drugsovertreding. Het gaat om de 36-jarige Jerame Reid, die al eens een gevangenisstraf van 13 jaar uitzat wegens geweldpleging tegen de politie.

De gebeurtenis heeft in Bridgeton geleid tot protesten. De agenten zijn op non-actief gesteld gedurende een onderzoek naar het incident.
(Bewerkt door: redactie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten