donderdag 25 december 2014

SiTU ENDTIME CHRONICLES: NICARAGUA

Zeker 21 gewonden bij rellen tijdens aanleg Nicaraguakanaal



De oproerpolitie grijpt in nadat demonstranten een weg blokkeren uit protest tegen de aanleg van het Nicaraguakanaal. © ap


Protesten tegen de aanleg van het Nicaraguakanaal in Nicaragua zijn uitgelopen op gevechten tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Volgens de politie in het land zijn gisteren zeker 21 mensen gewond geraakt, van wie vijftien agenten. Activisten claimen dat er vier doden zijn gevallen, maar de politie ontkent dat. Zeker 33 betogers zijn opgepakt.


© ap
© reuters


De demonstranten staken een politiebureau in brand en vielen volgens een chef van de politie veiligheidstroepen aan met onder meer vuurwapens en messen. De agenten reageerden met traangas en rubberen kogels.

Uit protest tegen de aanleg van het kanaal dat de Caribische Zee moet verbinden met de Stille Oceaan blokkeerden demonstranten een snelweg in het zuiden van Nicaragua. Toen ze dreigden een tankwagen in brand te steken, grepen de veiligheidstroepen in.

Aanleg omstreden
De aanleg van het kanaal is omstreden. Omwonenden zijn bang dat ze moeten verhuizen, critici waarschuwen onder meer voor milieuschade en er is onduidelijkheid over de financiering. Het project kost zo'n 50 miljard dollar (ruim 40 miljard euro).

Het 278 kilometer lange kanaal moet de concurrentie aangaan met het Panamakanaal, dat ook de Caribische Zee verbindt met de Stille Oceaan. Het Nicaraguakanaal wordt langer, dieper en breder dan het Panamakanaal, waar ieder jaar zo'n 14.000 schepen doorheen varen.

Maandag werd gestart met de aanleg van het Nicaraguakanaal. Het megaproject moet tegen 2020 af zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten