dinsdag 30 december 2014


HET PARTHENON (ATHENE)



Het Parthenon was de belangrijkste tempel op de Acropolis. Aardbevingen, brand, vandalisme en explosieven hebben niet kunnen voorkomen, dat dit complex nog steeds het centrum is van Athene, Griekenland en van onze huidige beschaving. In nog geen 9 jaar gebouwd. 100 miljoen kilo marmer werden gebruikt. In het parthenon bevond zich een 12 meter hoog gouden beeld van de godin Athena; beschermgodin van de stad. Het beeld is verdwenen, maar het Parthenon staat er nog steeds. In de 19e en 20e eeuw werd het geplunderd door Westerse musea. De 'Algin-marbles', magistrale marmeren beelden, bevinden zich nog steeds in het British Museum. Ondanks aandringen, weigert Engeland deze historische schatten af te staan.

 
Griekenland heeft de restauratie van de Acropolis en het Parthenon tot prioriteit verheven. De onderzoekers vielen echter van de ene verrassing in de andere. Niet alleen was het Parthenon een architectonisch hoogstandje. Het zat vol optische illusies en was gebouwd volgens de 'gulden snede'. De pilaren, die de bovenconstructie droegen, waren zo gebogen, dat ze van een afstand recht leken. Elk blok marmer was uniek. De huidige reconstructie, die al honderden miljoenen heeft gekost, vordert slechts traag.
Opnieuw blijkt, dat we, ondanks onze technologische mogelijkheden, niet in staat zijn om antieke bouwwerken te reconstrueren. De stenen passen zo precies, dat ze een geheel lijken te vormen. En wij maar blijven denken dat de historie progressief is en dat de oude Grieken, steen na steen, met eindeloos geduld in de marmergroeve hebben uitgehakt. Een architectonisch wonder, verwezenlijkt in nog geen 9 jaar. Kom daar nu nog maar eens om.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten