vrijdag 26 december 2014


ARMAGEDDON UPDATE: Rechter Israël: nederzetting Westbank moet dicht


In 2006 werden er al huizen gesloopt in Amona door het Israëlische leger. Honderden mensen werden uit hun huizen verwijderd. © anp
Het Israëlische Hooggerechtshof heeft bepaald dat de joodse nederzetting Amona op de Westelijke Jordaanoever moet worden ontruimd en gesloopt. De beslissing kwam na jarenlang juridisch getouwtrek. Het gaat om de grootste Israëlische nederzetting die niet door de regering wordt erkend of gesteund, meldden Israëlische media.
Amona werd in 1997 gebouwd op privégrond van een Palestijn en is de thuishaven voor ongeveer 50 families. In 2006 heeft de toenmalig Israëlische premier Ehud Olmert de voorposten van de nederzetting al ontruimd. Dat zorgde voor hevige protesten van tienduizenden extreemrechtse Israëli's, die menen dat hun religie het toe-eigenen van Palestijnse grond rechtvaardigt.

In 2008 tekenden de Palestijnen protest aan bij het Hooggerechtshof. Dat bepaalde donderdag dat Amona binnen 2 jaar moet zijn gesloopt. De bewoners van de nederzetting uitten kritiek op de beslissing van de rechter. De Israëlische regering had eind 2012 al gezegd dat de nederzetting zou worden ontruimd, maar kwam daar kort daarna weer op terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten