woensdag 18 november 2020

 HET WAPEN VAN HARLINGEN

In een eerder artikel over het stadswapen ben ik ingegaan op de tempelieren kruizen en hun betekenis. Behalve deze symbolen toont wapen de “Fleur de Lis”, de Franse lelie.
Deze bloem verwijst naar een bijzondere dynastie Frankische koningen, de Merovingers. Vorsten, die op een zijspoor werden gezet door Karolingische hofmeiers.
Over de Merovingers doen diverse verhalen de ronde.
De koningen lieten hun haren groeien, waren vervuld van wijsheid en hadden helende, genezende handen.
Oorzaak hiervan lag in hun directe afstamming van Jezus Christus. Deze was mogelijk omdat Maria Magdalena, na de kruisiging, naar Zuid-Frankrijk was gevlucht. Ze was toen zwanger en droeg het kind van Jezus.
Maria Magdalena bracht een meisje ter wereld, genaamd Sara. Zij is de stammoeder van de Merovingers en legt de basis voor de instandhouding van de bloedlijn van Jezus.
Het zijn de Merovingers, die in de 7e eeuw de Friezen onder Rollo versloegen. Vanaf dat moment is Friesland, tot de Lauwers. Merovingisch en later dus Frankiacg gebied. Karel de Grote riep eind 9e eeuw de Friezen op om Rome te heroveren en de Paus opnieuw te installeren als prelaat van de Heilige Stad. Magnus, forteman van Harlingen, gaf hier met een contingent Friese ruiterij gehoor aan. Volgens de overlevering waren het de Friezen, die toegang tot Rome forceerden. Karel de Grote, toen tot keizer gekroond, verleende Friesland de vrijheid. Zij hoefden geen andere overheerser dan Karel, en zijn opvolgers, te gehoorzamen.
Kroning tot Keizer van Karel de Grote (800)

4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten