zondag 22 november 2020

 ATLANTIS IN DE NOORDZEE?

In twee van de dialogen van Plato, die ons zijn overgebleven, beschrijft de Griekse filosoof Atlantis, de fenomenale beschaving, die buiten de Pilaren van Hercules lag (Gibraltar – Marokko). Atlantis, dat bestuurd werd door filosofen, dat een hoogwaardige samenleving kende en de wereldheerschappij nastreefde. Athene riep hun militaire macht een halt toe. Kort daarna werd Atlantis in het tijdsbestek van 24 uur door de golven verzwolgen.
Veel van de legendes in onze geschiedenis, kennen het verhaal van de ondergang en het verdwijnen van “mythische” culturen. Sommige door een bombardement van ruimtepuin (Sodom en Gomorrah) en velen door catastrofale overstromingen (Soemerie, Genesis, Popul Vuh). Weer anderen zijn aan het zicht ontrokken (Shambala, El Dorado en het Paradijs).
Na de Zondvloed uit de Bijbel, trekt Plato's beschrijving van Atlantis al honderden jaren een enorme belangstelling. Je kunt er gemakkelijk een bibliotheek mee vullen.
Waar Atlantis heeft gelegen wordt meer betwist, dan het daadwerkelijke bestaan van deze pre-historische supermacht.
Atlantis zou het eiland Santorini zijn geweest *een ontplofte vulkaan in de Middellandse zee (een caldera). Dit is echter in strijd met de bewering door Plato,, dat Atlantis buiten de Middellandse zee lag. De Azoren misschien?
Studie van Graham Hancock heeft aangetoond, dat er een keten is van beschavingen en culturen, waarvan velen onder water zijn verdwenen. Sommigen langzaam (Zwarte Zee), sommigen door een kolossale tsunami (Dworka, de stad van Krisjna en de noordkust van Kreta.) De zeebodem is bezaaid met ruines, monumenten en menselijke producten (een kam, vishaken, kano's, restanten van monumenten en speren).
Een overkomst van al deze mysteries is, dat ze zich allemaal tussen 12.000 en 8000 jaar geleden hebben voltrokken. Dit markeert ook het einde van de laatste ijstijd,
Terwijl het noordelijk halfrond snel opwarmde, kregen de menselijke bewoners van Frankrijk en Belgie de ruimte en trokken ze naar een Noord-Europa, dat er totaal anders uitzag, dan heden ten dage.
Veel water was opgeslagen in het zee-ijs en de gletsjers. De zeespiegel en bijgevolg ook de binnenwateren waren, wereldwijd tot wel 200 meter lager.
De Noordzee was een drooggevallen gebied, waar eerst steentijdjagers mammoeten en edelherten bejaagden, maar waar ze zich langzaam permanent vestigden en een cultuur tot bloei kwam. Tot op heden worden er fossiele resten opgevist. Onlangs nog trof een visser de slagtand van een bosolifant in zijn netten aan.
Atlantis was een volk van krijgers, handelaren en meester-scheepbouwers en zij bouwden de tempel voor Poseidon op een cirkelvormig eiland, doorsneden door kaarsrechte en cirkelvormige grachten.
De afgelopen jaren heeft de zoektocht naar Atlantis een wereldwijd karakter gekregen. Zo kwam ook de Noordzee in beeld als mogelijke locatie.
Er zijn een aantal pre's. De Noordzee ligt buiten de zuilen van Hercules, de Doggersbank zou de plaats van de tempel kunnen zijn en de vorm komt vrijwel overeen.
Wat ook in het voordeel van de Noordzee pleit is het tijdstip van ondergang van de Noordzee-beschaving: 6/9000 jaar geleden. Plato zegt dat het verhaal al oud was, toen Solon het in Egypte hoorde. Het had zich 9000 jaar geleden afgespeeld toen Plato het opschreef. En het Noordzee gebied kende olifanten, die volgens Plato inheems waren aan Atlantis.
Mocht Atlantis, als 1 van de verdwenen culturen, hebben bestaan, en recent wereldwijd onderzoek wijst daarop, dan is de Noordzee-cultuur (“Doggerland”) een kandidaat, die eruit springt. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de Noordzee bewoond is geweest voordat het door het stijgende zeewater werd verzwolgen.
Ik durf daarom te stellen, dat de Engelse, Schotse, Scandinavische, Deense. Duitse en Fries-Nederlandse kust zijn bevolkt door overlevenden van Atlantis, die gevlucht zijn voor de overstroming van het “Doggerland”. Dit zou betekenen dat de Friezen, net als de Britten, de Denen en de Noren afstammen van de oude bewoners van Atlantis (Doggerland). Overeenkomsten in DNA, de taal en cultuur wijzen op een gemeenschappelijke afkomst.
Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'North Sea NORWA NORWA Howick SWEDEN Extent of land roughly 10,000 years go GERLAND Outery Silver-Pit Study area Vedbacl Begebakken UNITED KINGDOM De Stekels Flevoland polders NETHERLAND DS Bouldnor Cliff GERMANY FRANCE Téviec and Hoedic CZECH REPUBLIC'
Leuk
Opmerking plaatsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten