zondag 19 mei 2019

WAAROM (OUD)ENGELS EN (OUD)FRIES ZOVEEL OP ELKAAR LIJKEN
Duizenden jaren geleden, tijdens het einde van de laatste ijstijd, was de Noordzee een vruchtbare vlakte, bewoond door emigranten, die uit het Oosten kwamen. Het gebied kende een cetrale hoogvlakte, Doggerlant geheten, met handelsstad en haven.
Volksverhuizingen zijn van alle tijden en veel volkeren, de Kelten bijvoorbeeld, die om allerlei redenen hun weg naar het Westen trokken. Onder hen de bevolking van de kusten va...
n de Zwarte Zee. Zij werden door overstromingen verdreven toen de Middellandse Zee en het binnenmeer met elkaar in contact kwamen. De waterspiegel van het meer steeg met ettelijke meters.
Doggerlant was een “meltingpot” en het aangename klimaat en vruchtbare bodem zorgden voor goede leefomstandigheden en een vreedzame periode.
Maar ook dit “paradijs” werd bedreigd. De smeltende ijskappen deden de zeespiegel stijgen. Men wist dat dit onomkeerbaar was en dat ze dit thuisland moesten verlaten.
Sommigen trokken naar het Noorden, anderen naar Denemarken. Een grote groep trok naar het Oosten en zij bevolkten de kust van Brugge tot de Deense grens. Naar hun leider Friso, werden ze Friezen genoemd. Zij stichtten de 7 Friese Zeelanden, nog steeds te zien op de Friese vlag (de 7 pompe-bladen).
Ook Engeland kreeg met emigranten te maken. Uiteindelijk werd Doggerlant door een tsunami verwoest.
Dit is de reden dat de taal zo op elkaar lijkt. Friezen en Engelsen stammen af van de bewoners van de Noordzee, oud-engels en oud-Fries zijn vrijwel identiek. Ook het DNA wijst op een gemeenschappelijke oorsprong.
Voor het Harlings en de Harlingers ligt de zaak net even iets anders. Het stadsdialect is ontstaan door de interactie van Friezen en Vikingen in de eerste eeuwen van haar bestaan. Maar als enige Friese havenstad stond het in contact met andere talen. Ook heeft de stad regelmatig grote groepen vluchtelingen opgenomen (bewoners van het Griend, Doopsgezinden), arbeiders kwamen van verre en bleven vaak hangen.
Dit maakt Harlingen en het Harlings tot een bijzondere mix.


HOFJE ALMENUM
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten