zondag 19 mei 2019

5 dingen die we allemaal moeten weten over desinformatie


1. Het teert op onze angsten en verspreidt zich als een lopend vuurtje.
Mensen onthouden negatieve informatie beter dan positieve informatie, want van negatieve informatie leren we. Verspreiders van desinformatie weten dat en spelen in op diepe emoties. Zodoende zijn we veel sneller geneigd desinformatie te delen op sociale media -- en zo verspreidt het zich tot wel zes maal sneller dan echt nieuws!

2. Het gedijt op sociale media en bereikt miljarden mensen.
Hoe meer tijd we doorbrengen op sociale media, hoe meer geld socialemediaplatformen verdienen. Ze weten dat extreme, schokkende content onze aandacht trekt, dus programmeren ze hun sites om die content te promoten. Zo bereiken ze miljarden mensen. De grootste kranten hebben een oplage van een paar miljoen, terwijl nieuws op Facebook dagelijks meer dan een MILJARD mensen bereikt.

3. Het wordt als een wapen tegen ons gebruikt.
Autoritaire leiders van Brazilië tot China gebruiken desinformatie als het nieuwste wapen in de eeuwenoude verdeel-en-heerspolitiek. Maar Rusland is de aanvoerder -- in hun gigantische ‘troll farms’ zijn massa's mensen werkzaam die miljoenen nepaccounts aanmaken om desinformatie te verspreiden. En RT, een kanaal voor Russische staatspropaganda, is met naar schatting 2 miljard views een van de meest bekeken nieuwskanalen van YouTube!

4. Het is dodelijk en vergiftigt de democratie.
Desinformatie heeft aangezet tot geweld door burgerwachten in India en Brazilië en brute etnische zuiveringen in Myanmar. Ook vergiftigt het onze politiek. Nepnieuws heeft bijgedragen aan de brexit en de overwinningen van Bolsonaro en Trump. En het verwoest het vertrouwen in mainstream media, onze democratische instellingen en politieke leiders. Dat creëert een ideale voedingsbodem waarin leiders die tegen de gevestigde orde zijn aan de macht kunnen komen. Door toedoen van desinformatie vormen sociale media nu een bedreiging voor de democratie.

5. Niemand is immuun.
Mensen over het hele politieke spectrum zijn op microniveau het doelwit van desinformatie als onderdeel van een strategie om onze maatschappijen te polariseren en uit te hollen. In de VS zette het Russische trollenleger een neppagina voor zwarte Amerikaanse activisten op, die meer volgers aan zich wist te binden dan de officiële pagina van de Black Lives Matter-beweging! We geloven allemaal graag dat we hier zelf nooit in zouden trappen, maar studies tonen aan dat zelfs de meest hoogopgeleiden onder ons geneigd zijn om nepnieuws te geloven. En mensen boven de 65 verspreiden het zelfs vaker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten