zondag 31 maart 2019


Zomaar een straat in HARLINGEN

de SIMON STIJL-STRAAT



Tussen Harlingen en Almenum loopt het Jacob's – of Japikspad. Een oeroud pelgrimspad, dat eindigt in Noord-Spanje. Karel de Grote zag het pad in een droom ofschoon het toe al bestond. Onderdeel van de pelgrimstocht was een bezoek aan Almenum. De Gr. Kerkstraat is een oude processieweg.

Vlakbij deze prachtige opgang, vinden we de Simon Stijlstraat, dat onderdeel uitmaakt van het Jakobspad.Simon Stijl was een landelijk bekende Harlinger arts die op 25 februari 1731 in Harlingen geboren. Simon studeerde in eerst aan de plaatselijke Latijnse school, maar verkaste op 13 jarige leeftijd naar de Hoge School van Franeker. Hier is hij ook begonnen met dichten, een “hobby” die hij tot zijn dood onderhield. In 1754 promoveerde Stijl in Franeker, tot doctor in de geneeskunde. Zijn praktijk was in Harlingen ( waarschijnlijk Voorstraat 58, met zijn in hout gebeitelde beeltenis in de dakkapel, die latere vereerders er hebben laten aanbrengen).

Simon Stijl stond als arts goed bekend. Hij besteedde ook tijd en aandacht aan de armen.

Stijl was een fervent voorstander van veranderingen en sloot zich aan bij de patriotten en werd twee keer naar de Staten-Generaal afgevaardigd. Deze Harlinger was een omni-talent. Tekenen, beeldhouwen, toneelstrukken en ontwerpen. In 1762 richtte hij een toneelgezelschap op. Maar het meest bekend was hij door zijn historisch werk. “De opkomst en bloei van de republiek der Verenigde Nederlanden”.

Simon Stijl is nooit getrouwd. Zijn brieven suggereren een uitgebreid liefdesleven. Hij overleed in Harlingen op 31 mei 1804.

Bezienswaardig in deze straat: Lutherse kerk, nu Leger des Heils. Prachtige rococo-ramen. De Latijnsche School, later in gebruik als gemeenteschool, vervolgens verbouwd tot appartement. Het Rode Hert, op de gevel van de apotheek.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten